De cryptowereld was tot nu toe amper gereguleerd en criminelen maakten daar handig gebruik van om anoniem te kunnen opereren. Die tijd is voorbij. Betalingen met cryptoactiva zijn binnenkort traceerbaar, in lijn met de regels voor traditionele betalingen.

Ook persoonsgegevens bij kleine transacties

Zo moeten kopers en verkopers van cryptoactiva straks ook in geval van kleine bedragen persoonsgegevens uitwisselen. De drempel van 1.000 euro, zoals voor bankoverschrijvingen, werd niet overgenomen. Volgens Assita Kanko is zo’n drempel zinloos: “In kleine bedragen zitten vaak grote misdrijven verborgen. Er zijn fondsenwervingen door terroristen met bedragen van rond de 100 euro en betalingen aan kinderpornowebsites van 10 of 20 euro.”

Trots op resultaat

Assita Kanko is trots met het resultaat van twee jaar lang onderhandelen. “Steeds meer mensen waren voorstander van een normale regulering voor transacties met cryptomunten, ook de sector zelf. Er waren te veel schandalen en faillissementen door een gebrek aan duidelijke regels. Die zijn er nu. Het waren geen makkelijke onderhandelingen, maar door teamwork en inzet zijn we tot een resultaat gekomen waar we allemaal trots mogen op zijn”, aldus Kanko.