Meer duidelijkheid en transparantie

De samensmelting van de verbeterings- en de renovatiepremie is een logische stap. “Beide premies vallen nu reeds grotendeels samen. Maar de voorwaarden verschillen wel. Dat is verwarrend. Door naar één systeem te gaan trekken we de voorwaarden gelijk. Dat zorgt voor meer duidelijkheid en transparantie”, zegt Engelbosch.

Flexibiliteit voor lagere inkomens

Gezinnen met een lager inkomen krijgen meer flexibiliteit over hoe ze hun premie aanvragen. Ze kunnen alles ineens aanvragen of kunnen hun aanvraag opsplitsen. Bij alle aanvragen mogen de facturen twee jaar oud zijn. Bovendien wordt de premie nu gekoppeld aan een gezin in plaats van een woning. “Zo komen alleenstaande ouders gemakkelijker in aanmerking voor een verhoogde renovatiepremie”, stelt Jelle Engelbosch vast.

Minder streng voor bijwoners

Daarnaast wordt de regelgeving rond de renovatiepremie minder streng. Wie geen zakelijk recht heeft in een woning waarvoor een premie wordt aangevraagd, maar er wel woont, kan voortaan in de tien jaar na aanvraag van die premie toch zelf nog een renovatiepremie aanvragen. Bij het oude systeem was je als toevallige ‘bijwoner’ verplicht om mee op de aanvraag tot renovatiepremie te staan. “Minister Homans heeft deze onrechtvaardige regelgeving rechtgezet”, besluit Vlaams Parlementslid Engelbosch.