Doorstartbanen geven werknemers tweede adem

Door Jan Spooren op 18 januari 2018, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Ziekte, Uitkeringen
Werkgever en werknemer sluiten akkoord

Het moet makkelijker worden voor werknemers om tijdelijk elders aan de slag te gaan. Een nieuw wetsvoorstel van Kamerlid Jan Spooren zorgt daarvoor. Hierin wordt het mogelijk om voor passend werk of persoonlijke ontwikkeling een tijdje een andere werkomgeving op te zoeken. “Deze doorstartbanen leveren voor zowel de werknemer als de werkgever voordelen op”, stelt Jan Spooren.

Veelzijdigere en gelukkigere werknemers

Momenteel mogen werkgevers hun werknemers niet ‘uitlenen’. Er zijn een aantal uitzonderingen, maar door rigide procedures en voorwaarden kennen die weinig succes. Nochtans ziet een aantal (oudere) werknemers de huidige job niet meer zien zitten of willen ze wel eens iets anders doen. Anders voelen ze zich gevangen in hun eigen gouden kooi, wat vaak tot langdurige ziekte leidt. Doorstartbanen bieden een oplossing voor hen.

“Mijn voorstel maakt het mogelijk om de arbeidsovereenkomst gedeeltelijk te schorsen”, verklaart Jan Spooren. “Werknemers kunnen daardoor nieuwe ervaringen opdoen in een ander bedrijf of vaardigheden leren die ze in hun huidige job niet kunnen verwerven. Het gevolg? Veelzijdigere werknemers die bovendien gelukkiger zijn met hun job.”

Werkgevers kunnen extra talent aantrekken

Werkgevers kunnen dankzij doorstartbanen dan weer getalenteerde arbeidskrachten, die bij een andere werkgever onderbenut werden, aantrekken om openstaande vacatures sneller in te vullen. Aan de andere kant kunnen ze werknemers die het moeilijk hebben een tweede adem laten vinden bij werkgevers die beter aangepast werk aanbieden. Ook als er tijdelijk minder werk is binnen een bedrijf of organisatie zijn doorstartbanen een oplossing.

Het tijdelijk uitlenen van arbeidskrachten is maar mogelijk als zowel werkgever als werknemer daarmee instemmen. Je kan er ook maximaal twee jaar van gebruik maken, al is er een mogelijkheid om die termijn te verlengen. Om te voorkomen dat een systeem van alternatieve uitzendarbeid ontstaat, moet een werknemer die een doorstartbaan aanvraagt ook minstens twee jaar anciënniteit hebben. “Dit positieve voorstel creëert kansen voor werkgevers én werknemers”, besluit Jan Spooren. “Bovendien voorkomt het dat mensen op een ziekte- of werkloosheidsuitkering komen te staan en zal de uitstroom naar vervroegd pensioen dalen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is