Dirk Rochtus: “Het grote idool van de Grijze Wolven dweepte met Adolf Hitler”

Door N-VA op 12 november 2018, over deze onderwerpen: Turkije
Dirk Rochtus

“Het grote idool van de Grijze Wolven Extreemrechtse Turkse groepering, voornamelijk geïnstitutionaliseerd in de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), waardoor ze wel eens beschreven worden als de paramilitaire fractie van die partij. Hun belangrijkste herkenningsteken is een teken met de vingers dat een wolvenkop imiteert. Hun doelstelling is de heropleving van het Ottomaanse Rijk. In de jaren ’70, ’80 en ’90 werden de Grijze Wolven verantwoordelijk gesteld voor heel wat straatgeweld in Turkije tegen linkse activisten, de Koerdische beweging, en de Alevitische minderheid in Turkije, vaak met dodelijke afloop. Ook de aanslag op paus Johannes Paulus II in 1981 was het werk van de Grijze Wolven. De laatste 20 jaar ontkennen ze hun politieke en paramilitaire karakter, en benadrukken ze hun culturele activiteiten in Europa onder de naam ‘Ülkü Ocaklari Egitim ve Kültür Vakfi’. Hun Europees hoofdkwartier bevindt zich in Frankfurt. De Grijze Wolven infiltreerden politieke partijen in diverse Europese landen, waaronder België. Grijze Wolven , Alparslan Türkeş (1917-1997), dweepte tijdens de Tweede Wereldoorlog met Adolf Hitler.” Het Turkse ultranationalisme is geen onbekende voor Dirk Rochtus, hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. Het Nieuw-Vlaams Magazine stelde hem enkele vragen over de Grijze Wolven. Hieronder leest u daar eentje van, de rest vindt u in het oktobernummer van het N-VM in de rubriek ‘Buitenwacht’.

N-VM: U vergelijkt de Grijze Wolven met het nationaalsocialisme in Duitsland in de jaren veertig van vorige eeuw. Wat zijn de gelijkenissen?

Dirk Rochtus: Net zoals vele Turkse ultranationalisten hoopte de jonge officier Alparslan Türkeş dat Turkije zijn neutraliteit zou opgeven en meestrijden aan de zijde van nazi-Duitsland tegen de Sovjetunie. De ‘bevrijding’ van de Turkstalige volkeren binnen de Sovjetunie moest een Groot-Turks Rijk mogelijk maken. Met hun ultranationalisme, racisme, antisemitisme en het geloof in een sterke leider leunden de aanhangers van het pan-Turkisme ideologisch nauw aan bij het Duitse nationaalsocialisme.”

Lees hier het hele interview met Dirk Rochtus en ons artikel over de Grijze Wolven, vanaf pagina 16.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is