Diervriendelijk huren voortaan de norm

Door Ben Weyts op 26 augustus 2018, over deze onderwerpen: Huren, Dierenwelzijn
hond

Huurders mogen voortaan hun huisdier houden. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts draait de logica om waarbij huisdieren niet toegelaten waren tenzij bij uitzondering. “Huisdieren zijn toegelaten, tenzij de huurwoning daar niet voor geschikt is. Zo brengen we de huurcontracten in overeenstemming met de recente rechtspraak én zorgen we ervoor dat dierenliefhebbers geen afscheid moeten nemen van hun dieren wanneer ze huren” zegt minister Weyts.

Huurders met honden

Een op vijf Vlaamse huishoudens heeft een hond, een kwart heeft een kat. Tegelijk is een op vier Vlamingen huurder. In de praktijk botsen huurders vaak op drempels omdat de huurmarkt niet erg diervriendelijk is. Standaard huurcontracten bevatten een clausule die huisdieren verbood tenzij expliciet anders aangegeven. Rechtszaken daarover vallen echter steeds vaker uit in het voordeel van de huurder.

Open voor dierenvrienden

Minister Ben Weyts komt nu in akkoord met sectororganisatie Verenigde Eigenaars tegemoet aan die tendens. Zo maken we Vlaanderen opnieuw wat diervriendelijker en stellen we de huursector meer open voor dierenvrienden. Meteen maken we ook een eind aan heel wat menselijk leed. Mijn mailbox zit vol met hartverscheurende verhalen van mensen die afscheid hebben moeten nemen van hun dieren omdat ze anders nergens konden huren", zegt Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is