Op het actuadebat in het Vlaams Parlement op 19 juli zei Demir het al: “Het gevaar is nog niet geweken. Onze wachtbekkens zitten nog vol. Het gaat om gigantische hoeveelheden water, dat nog gecontroleerd afgevoerd moet worden. Maar dat zorgt voor véél druk op de dijken. Daarom monitoren wij de situatie continu op het terrein en volgen wij dit nauwgezet op.” Demir kreeg een update van de inspanningen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en andere actoren op het terrein.

Meeste bufferbekkens geledigd

Met de lediging van de meeste bufferbekkens is een belangrijke voorzorgsmaatregel genomen. “Er is voldoende capaciteit in de wachtbekkens om de voorspelde en niet al te grote neerslaghoeveelheden op te vangen. Aangezien er onweders voorspeld worden kan het echter niet uitgesloten worden dat er lokaal grote neerslaghoeveelheden op korte tijd vallen en is waakzaamheid geboden. In gans Vlaanderen, maar zeker in de oostelijke bekkens aangezien de bodem daar reeds zeer verzadigd is door de neerslag van de voorbije weken. We volgen de situatie verder nauwgezet op”, meldt Demir.

Demir bedankt nogmaals alle medewerkers, veiligheidsdiensten, lokale besturen en vrijwilligers op het terrein voor de inspanningen van de voorbije dagen en weken.