Debat Septemberverklaring: "Moedige keuzes bereiden de toekomst voor"

Debat Septemberverklaring: "Moedige keuzes bereiden de toekomst voor"

Het Vlaams Parlement kwam helemaal tot leven bij het debat over de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Matthias Diependaele, N-VA-fractievoorzitter, beklemtoonde de moeilijke budgettaire situatie. Hij prees deze regering die erin slaagt een begroting in evenwicht te presenteren. Daardoor zadelt zij de toekomstige generaties niet op met bijkomende schulden. Integendeel: deze regering vrijwaart zo middelen voor investeringen.

Deze Vlaamse Regering slaagt erin drie ambities te verzoenen: een begroting in evenwicht realiseren, onze economie versterken, en investeren voor én in de gemeenschap. En dat terwijl die ambities bemoeilijkt worden door de economische crisis die langer blijft aanhouden dan verwacht, de budgettaire gevolgen van de zesde staatshervorming voor Vlaanderen, en de nieuwe Europese begrotingsregels die investeringen moeilijker maken.

Beleidsruimte creëren
“De Vlaming is op zoek naar rechtlijnige politici”, stelt Diependaele vast. “Hij wil vertrouwen schenken aan leiders die niet kiezen voor gemakkelijke maar voor eerlijke antwoorden.” Iedereen begrijpt dat de schulden van vandaag de belastingen van morgen zijn en een hypotheek leggen op de verdere economische en sociale ontwikkeling. Vandaar de aangekondigde besparingen, want niemand bespaart graag. Maar de overheid bespaart in eerste instantie bij zichzelf.

Die besparingen gebeuren uiteraard met een visie, op korte én op lange termijn. “Niet alleen verminderen we de belastingen voor de komende generaties, deze regering creëert ook beleidsruimte. Reeds in 2015 zal ze bijkomend investeren in welzijn, innovatie en scholenbouw. En de komende jaren gaan we steeds meer investeren”, besluit Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is