“Zelfs als de Fransen in maart akkoord gaan over de prijs van de afvalberging, blijft onze energiebevoorrading uiterst onzeker. Door vast te houden aan de dogma’s van Groen heeft de regering-De Croo immers maar willen onderhandelen over het verlengen van twee kerncentrales. Terwijl ondertussen ongeveer iedereen weet dat we best zoveel mogelijk kerncentrales openhouden. Ook worden de centrales met dit akkoord met slechts tien jaar verlengd, terwijl het perfect mogelijk is om deze 20 jaar extra open te houden,” vervolgt Wollants.
 
“Er starten ook geen werken, er starten studies over werken. Heeft men in Parijs iets getekend? Ik dacht van niet”, aldus Bart De Wever. 

Winter 2025 zonder kernenergie

“Daarnaast komt dit pseudo-akkoord natuurlijk veel te laat. De federale regering had twee jaar geleden al serieus moeten onderhandelen met Engie. Door met de rug tegen de muur te moeten onderhandelen, heeft de federale regering de belastingbetaler met een zeer dure deal opgezadeld, die nog niet eens ons energieprobleem oplost. Doel 4 en Tihange 3 zouden immers in het beste geval pas in de winter van 2026 terug operationeel zijn, waardoor we in de winter van 2025 niet zullen kunnen rekenen op kernenergie. Wat compleet onaanvaardbaar is,” gaat Wollants verder.

Dossier kernenergie compleet verrot

Voor Bert Wollants is het duidelijk: “De regering-De Croo heeft het dossier van de kernenergie op aanzetten van Groen compleet laten verrotten. Deze deal met Engie is een peperdure pleister op een houten been. De federale regering had veel sneller moeten onderhandelen over veel meer kerncentrales. Dat had beter geweest voor onze bevoorradingszekerheid en onze portemonnee.”