De zoveelste onvergeeflijke flater uit de paars-groene vaccinsaga: België had veel meer vaccins kunnen bestellen

Door Kathleen Depoorter op 25 februari 2021, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Coronacrisis
Kathleen Depoorter

“Dit valt niet uit te leggen.” Kamerlid Kathleen Depoorter reageert verbolgen op het bericht in De Standaard dat België nagelaten heeft om extra vaccins te bestellen wanneer de Europese procedure dat toeliet. “De nonchalance waarmee de vaccinatiecampagne geleid is, is onvergeeflijk.”

Donderdag berichtte De Standaard dat België veel meer vaccins had kunnen bestellen. Landen als Denemarken, Nederland en Duitsland kochten niet alleen hun proportionele deel, maar raapten ook volumes op die door andere landen niet zijn opgenomen. Dat maakt dat pakweg Denemarken dubbel zoveel vaccins bestelde als België.

Kathleen Depoorter waarschuwt al maanden

Kathleen Depoorter waarschuwt al maanden voor de valkuilen in de vaccinatiecampagne. Zo wees ze al in de zomer op het feit dat België geen actieve rol opnam in de onderhandelingen. Bij de start van de vaccinatiecampagne eind december wees Depoorter de federale minister van Volksgezondheid en de premier op het feit dat Nederland proportioneel meer vaccins had ontvangen dan België. Zowel minister Vandenbroucke als premier De Croo wuifden dat weg. Ook het Deense succes werd nooit door de bevoegde ministers toegekend aan een hogere bestellingsgraad dan ons land.

België bestelde minder vaccins dan Denemarken, Nederland en Duitsland

“Ontelbare keren heb ik zowel in commissie als in de plenaire zitting gewezen op het feit dat onze bevolking minder vaccins toebedeeld kreeg dan de bevolking uit andere landen zoals Nederland, Denemarken en Duitsland. Zo is trouwens ook de flater van de 2,5 miljoen vergeten vaccins aan het licht gekomen. Nooit gaf een van de ministers aan dat ons land naliet om vrijgekomen vaccins te bestellen daar waar er wel mogelijkheid toe was.”

Volledig op conto van paars-groen

Voor Kamerlid Depoorter is zoveel nonchalance onvergeeflijk. “Onze economie staat stil, de ouderen en risicopatiënten riskeren hun leven en de jongeren, die gisteren massaal op straat kwamen, smeken om perspectief. De nonchalance waarmee de vaccinatiecampagne geleid is kaartte ik al vaker aan onder de noemer van de vaccinsaga, de zoveelste saga in rij van de Covid-pandemie. Deze saga valt volledig onder het conto van de paars-groene regering. Ik verwacht dan ook een stevig signaal."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is