Buitenlandse Zaken volgt de evolutie van het COVID-19-virus op over heel Europa. Het kan gebeuren dat daags voor vertrek een reisbestemming plots rood kleurt en reizigers daardoor niet mogen vertrekken. Maar ongeacht het reisverbod voor Belgen gaan de specifieke reiselementen (vlucht, accommodatie, activiteiten ter plaatse die niet als pakket werden geboekt) vaak wel door.

Gecoördineerde Europese aanpak

Door die aanpak kan enkel de Belgische reiziger zijn reis niet aanvangen. Het reisverbod geldt niet voor andere Europese reizigers. Met als resultaat: de Belgische reiziger verliest zijn geld en heeft evenmin recht op een terugbetaling of vorm van compensatie. Anneleen Van Bossuyt pleit daarom voor een gecoördineerde Europese aanpak: “Wanneer Europa eenduidige reisadviezen en kleurcodes zou vastleggen die van toepassing zijn in elke individuele lidstaat, zouden vluchten naar dat land worden geannuleerd. Zo worden geen situaties gecreëerd waarbij vliegtuigmaatschappijen de vlucht toch laten doorgaan voor andere Europese reizigers en de gedupeerde Belgische reizigers geen recht krijgen op terugbetaling.”

Financiële kater

Van Bossuyt vraagt een oplossing voor het probleem: “Deze versnipperde aanpak heeft helaas veel Belgen met een financiële kater opgezadeld. Ik heb dan ook dit probleem aangekaart bij minister Goffin en ben benieuwd naar zijn aanpak om deze situaties in de toekomst te vermijden.”