Modern, comfortabel en duurzaam

De Lijn kan de dienstverlening verbeteren dankzij de historisch hoge investeringen van deze Vlaamse Regering. “Nog nooit is er in één legislatuur zoveel geïnvesteerd in De Lijn”, zegt Ben Weyts. In deze regeerperiode bestelt Vlaanderen 781 nieuwe bussen en 110 nieuwe trams plus 14 trambussen. De nieuwe bussen zijn modern, comfortabel én duurzaam. Ze zullen ook vlotter kunnen doorrijden, want minister Weyts investeert 10 miljoen euro extra in verkeerslichtenbeïnvloeding, zodat de bus op kruispunten letterlijk voorrang krijgt op de auto.

Extra aanbod

Het aanbod van de Vlaamse vervoersmaatschappij steeg met 3,7 procent tussen 2014 en 2017 en zal volgend jaar nog verder toenemen. Minister Weyts geeft de uitbreiding van het aanbod nu een extra impuls door nog eens negen miljoen te investeren. Het geld gaat naar extra aanbod op de drukste lijnen op de drukste momenten. “Vroeger was er een blinde aanbodpolitiek, nu volgen we de vraag”, zegt Ben Weyts. “Dit geld gaat heel gericht naar de lijnen waar de nood het hoogst is.”

Extra reizigersinfo, extra gebruiksgemak

De Lijn wordt bovendien klantvriendelijker, dankzij een investering van 9,5 miljoen euro in digitalisering, verbeterde haltes en verbeterde reizigersinformatie. Zo verbetert de dienstverlening met digitale vervoersbewijzen zoals het m-ticket en de m-card en fysieke ‘touchpoints’ om aankopen te doen in Lijnwinkels. Er wordt ook geïnvesteerd in realtime reizigersinformatie via een verbeterde app en via halteborden.

Blue Bikes

Tot slot investeert Ben Weyts nog een miljoen in de overname en de uitbreiding van het ‘Blue Bikes’-systeem. In de komende jaren zal het aantal deelfietsen verdrievoudigen en komen er heel wat nieuwe Blue Bike-locaties aan bushaltes. Via je abonnement bij De Lijn zal je ook een Blue Bike kunnen gebruiken. Het wordt zo veel eenvoudiger om het openbaar vervoer te combineren met de fiets, zodat je ook de ‘last mile’ tussen de bushalte en je eindbestemming snel en comfortabel kan afleggen.

“Het is véél verandering in één keer, maar we hebben een duidelijk doel”, zegt Weyts. “We willen nog meer Vlamingen verleiden om de auto wat vaker te laten staan en te kiezen voor het openbaar vervoer.”