De premier was voor het eerst in 2023 te gast in de commissie Binnenlandse Zaken om vragen van de parlementsleden te beantwoorden.

De mond vol

Fractievoorzitter Peter De Roover greep de gelegenheid aan om hem te ondervragen over zijn verklaringen dat 2023 het jaar van werk en concurrentiekracht zal worden. “In de State of the Union werd het woord concurrentiekracht maar één keer vermeld maar nu opeens is het De Croo’s belangrijkste speerpunt”, zo gaf een licht verbaasde De Roover aan. “Nu hij tot inkeer is gekomen en de mond vol heeft van het belang van werk en concurrentiekracht had ik graag van de premier gehoord welke stappen zijn regering wil zetten om aan die terechte zorgen over de concurrentiekracht van onze bedrijven te verhelpen in 2023.”

Geen enkele concrete actie

In zijn antwoord kon de premier, tot ontsteltenis van de N-VA-fractie, geen enkele concrete actie opnoemen. “De Croo haalde het eerder besliste tijdelijke uitstel van betaling van de bedrijfsvoorheffing aan als bewijs voor de verdiensten van zijn regering rond concurrentiekracht, maar ik heb geen enkele maatregel gehoord die in 2023 zou genomen worden. In zijn toespraak gaf hij aan trots te zijn omdat zijn partij zogezegd ‘elke dag beslissingen neemt’ maar als ik de premier vraag wat hij concreet gaat doen, krijg ik nul op het rekest”, stelt De Roover vast.

Leeg bilan

“Open Vld toetert graag dat werken meer moet lonen in vergelijking met niet werken, maar over arbeidsmarktbeleid of het minder belasten van arbeid blijft het bilan van deze regering leeg”, zo besluit De Roover. “Weer komt Vivaldi niet verder dan holle slogans.”