U bent hier
De conclusies van Gilles Verstraeten na de Brusselse coronacommissie: “Interne Brusselse staatshervorming is essentieel”

“Op een bepaald moment had Molenbeek een andere sociale bubbel dan de 18 andere gemeenten.” Brussels parlementslid Gilles Verstraeten gaf op Radio 1 uitleg voor de harmonisering bij het rapport van de Brusselse coronacommissie, waarvan hij ondervoorzitter is. Dat rapport pleit voor meer harmonisering, al gaat Verstraeten verder. “Een interne Brusselse staatshervorming is essentieel, zodat eindelijk duidelijk wordt wie in Brussel aan het einde van de dag de baas is.”
Rapport zonder conclusies en verantwoordelijken
Gilles Verstraeten herhaalde dat Brussels minister-president Rudy Vervoort en de Brusselse minister van Volksgezondheid Alain Maron een grote verantwoordelijkheid dragen voor de nefaste aanpak van de pandemie in Brussel. Toch wijst het rapport hen niet met de vinger. “De meerderheid heeft besloten om aanbevelingen te formuleren, maar geen conclusies. Men heeft nagelaten om een verslag op te maken van wat er gebeurd is, om te vermijden dat men verantwoordelijken moet aanduiden.”
Niet handhaven, enkel sensibiliseren
Toch ziet Verstraeten ook goede kanten aan het rapport. “We hebben een aantal concrete aanbevelingen die we kunnen voorleggen aan de regering om te zien wat ze ermee doet en of ze de boodschap begrepen heeft.” De N-VA heeft volgens het Brussels parlementslid enkele zaken uit het rapport kunnen halen. “Er stond een passage in die bijna impliceerde dat je niet mag handhaven, enkel sensibiliseren.”
Moederziel alleen in Terkamerenbos
Gilles Verstraeten is voorstander van handhaving, maar nuanceert. “Je moet ook wel maken dat de regels logisch, eenvoudig en begrijpelijk zijn. Er zijn enkele regels waarop kritiek is, zoals de avondklok om 22 uur of een algemene mondmaskerplicht, zelfs als je ergens moederziel alleen in pakweg het Terkamerenbos staat.” Volgens Verstraeten is het gebrek aan handhaving het gevolg van onduidelijke instructies en regels vanuit de Brusselse overheden.
'Het institutionele kluwen speelde duidelijk een nefaste rol in de Brusselse aanpak van de pandemie, met te weinig coördinatie tussen de negentien gemeenten en OCMW's.
— N-VA (@de_NVA) February 22, 2021
Sociale actoren wisten vaak niet bij wie ze moesten zijn', zegt Brussels parlementslid @gilverstra. #DeOchtend pic.twitter.com/03p68ZtEMh