Bart De Wever vindt het bijvoorbeeld niet uit te leggen dat binnenkort in het Sportpaleis een evenement voor 15.000 mensen kan plaatsvinden, maar iets verderop een club de deuren niet mag openen voor enkele honderden mensen. Voor hem mogen de beperkingen stilaan worden opgeheven.

Geen fysieke gemeenteraad, wel zonder mondmasker naar musical

De wet van minister Verlinden deugt niet, zei De Wever. “Elk Ministerieel Besluit staat vol met dingen die niet de bedoeling zijn, zaken die niet toepasbaar zijn, loopholes, enzovoort. Je kan bijvoorbeeld geen fysieke vergadering van een gemeenteraad organiseren, maar wel nadien zonder mondmasker een musical gaan bijwonen. Dergelijke bepalingen halen het draagvlak voor maatregelen onderuit.”

Fundamentele vrijheden beknot door handtekening van één minister

De N-VA-voorzitter herhaalde nog eens zijn kritiek op het beleid met ministeriële besluiten. “Het besturen via MB was geen succesverhaal. We moeten daar als democratische rechtsstaat goed over nadenken: onze fundamentele vrijheden worden beknot door een handtekening van één minister. Dat is wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar.”

Tijd om coronabeperkingen af te schaffen

Sowieso is het voor De Wever stilaan tijd de coronabeperkingen af te schaffen. "Op een gegeven moment moet het leven hernemen. Je kunt niet een jaar lang zeggen: als we een bepaalde vaccinatiegraad bereiken, laten we de beperkingen los. En als je dan dat punt bereikt, zeggen dat het toch nog niet kan."

Ophouden de hele samenleving te gijzelen

Op een bepaald moment moeten we de besmettingen kunnen loslaten, zei Bart De Wever nog. “Weliswaar nog met een blik op wat er zich in de ziekenhuizen afspeelt moeten we het coronavirus als een recurrent virus gaan beschouwen en ophouden de hele samenleving te gijzelen. De bevolking heeft gedaan wat ze moest doen", aldus De Wever.

Beluister Bart De Wever in De Ochtend.