Bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid werden 95 controles uitgevoerd, waarbij in 46 dossiers een aanpassing van het statuut werd voorgesteld. Zo werd er voor een bedrag van 721.000 euro aan sociale bijdragen ter regularisatie voorgesteld. "Ook bij de andere inspectiediensten werden controles uitgevoerd overeenkomstig het actieplan. De vooropgestelde honderd controles dit jaar zullen zeker gebeuren”, vernam Janssen.

Bij het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) werden 212 mogelijke schijnzelfstandigen onderzocht sinds januari dit jaar. Daarvan zijn 26 dossiers intussen afgesloten, waarvan er 5 doorgegeven werden aan de RSZ omdat ze verdacht zijn. De andere dossiers (186) moeten nog worden afgehandeld.

Strijd tegen grensoverschrijdende fraude

“De staatssecretaris maakt zich sterk dat hij in november een wetsvoorstel schijnzelfstandigheid kan voorleggen aan de ministerraad. Daarin wil hij de nadruk leggen op de strijd tegen grensoverschrijdende sociale fraude. Vanuit het parlement zullen wij die wetgeving uiteraard van nabij opvolgen”, besluit Janssen.