De Congocommissie werd kort na de start van de Vivaldi regering in het leven geroepen om het koloniaal verleden te onderzoeken. Echter als snel werd duidelijk dat de commissie irrelevant werd met de excuses van de koning en de regering die zelf al stappen ondernam in de teruggave van koloniale kunst. 

Groen-linkse politieke agenda

“De groen-linkse partijen wensten de commissie daarom meer te gebruiken om hun eigen politieke agenda door te duwen. Dat duwde de liberalen, die zich al langer ongemakkelijk voelden met het hele gebeuren, alleen verder weg. Het eigengereide optreden van voorzitter Devriendt die zijn eigen eindrapport al in de media lanceerde, zonder hun instemming bezegelde uiteindelijk het lot”, vertelt Roggeman. 

Blamage en zoveelste breuk in Vivaldi

Aan de Congocommissie komt dus nu een einde zonder conclusies. Het gevolg van onoverbrugbare verschillen binnen Vivaldi over de passage rond de excuses en mogelijkheid tot herstelbetalingen. Tomas: “Een blamage voor de voorzitter en een zoveelste breuk binnen de meerderheid.”

Tijd, geld en energie verspild

“Twee jaar lang is er tijd, geld en energie verspild met deze commissie. We hopen dat we hiermee dit pijnlijke hoofdstuk kunnen afsluiten: er is geen meerderheid voor excuses, herstelbetalingen of een links programma gericht op het heropvoeden van de samenleving. Nu moeten we eindelijk opnieuw de prioriteit leggen bij de problemen van vandaag, in plaats van die van 100 jaar geleden. Hoe sneller we kunnen terugkeren naar de orde van de dag, hoe beter”, besluit hij.