Voor de Waalse kiezers geldt dat voorbehoud uiteraard nog meer. Maar de ruk naar extreemlinks en het succes van Fransdolle partijen in de jongste peilingen voorspellen in elk geval weinig goeds.

Niet in buitenspelval trappen

Laat het niettemin duidelijk zijn: als de PS en de PTB na de verkiezingen in Franstalig België aan zet komen, dan praten we alleen over confederalisme. Want - en we herhalen het graag - alleen confederalisme biedt een structurele waarborg dat de Vlaamse kiezer het beleid krijgt waar hij of zij voor stemt.

Maar tot de kiezer de kaarten heeft geschud, aan beide kanten van de taalgrens, zal de nadruk in de N-VA-campagne dus liggen op het economisch herstelbeleid, op veiligheid en op het beschermen van onze manier van leven in Vlaanderen. En tot die tijd gaan we dus ook niet in de val trappen om onszelf buitenspel te zetten. Onze tegenstrevers willen niets liever.

N-VA-voorzitter Bart De Wever gaf hierover meer uitleg in Terzake. "Wie ooit een zelfstandig Vlaanderen wil zien, heeft maar één opdracht; dat is de N-VA te versterken", stelt hij. Bekijk het volledige interview hier. (03:29)