Er moet nu zo snel mogelijk een dialoog worden opgestart tussen Barcelona en Madrid met internationale bemiddeling. Vlaams minister-president Geert Bourgeois en premier Charles Michel hebben daartoe al opgeroepen. Charles Michel deed dat als eerste regeringsleider in Europa.

De Spaanse staat heeft alle zin voor proportie verloren. Dit kwam niet als een donderslag bij heldere hemel. De situatie escaleerde, nadat het onderhandelde Catalaanse autonomiestatuut werd geannuleerd en elke politieke dialoog met de Catalanen werd geweigerd.

Internationale bemiddeling

De Europese Commissie kan zich niet afzijdig houden. Als een lidstaat op zijn eigen burgers schiet en slaat om hen de uitoefening van een democratisch basisrecht onmogelijk te maken, mag en kan men niet wegkijken.

We zullen in het Vlaams en federaal parlement opnieuw onze resolutie indienen om te komen tot internationale bemiddeling. Ook in het Europees Parlement willen wij dit op de agenda zetten.

De Catalanen hebben zich ondanks alle intimidatie duidelijk uitgesproken. Voor de N-VA is het duidelijk dat er nu een dialoog moet komen om gevolg te geven aan de wilsuiting van het Catalaanse volk.

[Update na het partijbestuur van 2 oktober 2017]