Btw-gunsttarief voor steenkool moet sneuvelen

Door Bert Wollants op 28 januari 2016, over deze onderwerpen: Belastingen, Financiën, Energiebeleid, Leefmilieu
Btw-gunsttarief voor steenkool moet sneuvelen

Een verwarmingsinstallatie op steenkool stoot zo’n 80 procent meer schadelijke CO2-stoffen uit dan een verwarming op gas en bijna 40 procent meer dan een verwarming op stookolie. Bij het verbranden van steenkool om je huis te verwarmen komt er bovendien meer fijn stof vrij dan bij het verbranden van gas of stookolie, zodat ook de effecten op de gezondheid niet te verwaarlozen zijn. Toch is de btw op steenkool een stuk lager dan die op milieuvriendelijkere brandstoffen. “Dat kan er bij mij niet in”, zegt Kamerlid Bert Wollants. “En al helemaal niet als verkopers van kolenkachels diezelfde steenkool bovendien aanprijzen als ‘de goedkoopste en de gezelligste brandstof’.”

"12 procent btw voor steenkool en 21 procent voor gasverwarming, dat is niet meer uit te leggen", vindt Wollants. "We doen al het mogelijke om minder CO2 uit te stoten, maar tegelijk belasten we de brandstof die het klimaat het meest schaadt een pak minder?” Wollants legde deze vraag voor aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Die gaf te kennen dat een aanpassing van het bestaande btw-tarief in het kader van de verduurzaming van de belastingen alvast kan worden onderzocht.

Hoewel het steenkoolverbruik van gezinnen gestaag daalt, bracht de btw op steenkool voor verwarming door particulieren en landbouw in 2014 nog een totaalbedrag op van 4,90 miljoen euro. Bij een btw-tarief van 21 procent zou dat stijgen naar 8,57 miljoen euro.

Industrieel steenkoolverbruik piekt

Het steenkoolverbruik door huishoudens en landbouw daalde tussen 2010 en 2014 met ongeveer 37 procent, tot 125.000 ton per jaar. De industrie gaat exact de andere kant op. Daar zien we het verbruik toenemen met 30 procent, tot 1,66 miljoen ton per jaar. Netto komt het steenkoolverbruik zo op het hoogste peil van de laatste jaren, waardoor ook het aandeel van steenkool in de stijging van de CO2-uitstoot toeneemt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is