Nooit eerder was er zo een groot draagvlak om dierenwelzijn au sérieux te nemen. Tradities en gewoontes die onnodig dierenleed veroorzaken, worden in vraag gesteld en gereguleerd. Woensdag nog keurde de commissie Leefmilieu in het Brussels Parlement een ordonnantie goed die het verbod op paardencarrousels in Brussel uitbreidt.

Brussel enige regio waar nog onverdoofd geslacht wordt

Het aantal pony’s dat door deze ordonnantie voortaan een beter leven zal leiden, is groot genoeg om er iets aan te doen, maar in het grotere geheeld der dingen eerder beperkt. De impact van een verbod op onverdoofd slachten daarentegen is dat niet. Brussel is nog altijd de enige plaats in België waar nog onverdoofd geslacht wordt. In 2016 (meest recente cijfers) werden er in het Abattoir in Anderlecht 5.058 kalveren en 13.269 schapen en geiten onverdoofd geslacht. En dit terwijl we heel goed weten dat er alternatieven bestaan die zowel de godsdienstvrijheid als het dierenwelzijn respecteren.

Europees Hof van Justitie sprak zich al uit

Ook het Europees Hof van Justitie is het daarmee eens. In december sprak het Hof zich uit over het Vlaamse verbod dat reeds in 2019 in werking trad. Volgens het Hof vindt de verplichting om omkeerbare bedwelming te gebruiken tijdens het slachten de juiste balans tussen het belang dat wordt gehecht aan dierenwelzijn enerzijds en de vrijheid van joodse en islamitische gelovigen om hun godsdienst te belijden anderzijds. Deze zorgvuldig uitgewerkte Vlaamse regeling kan dus ook in Brussel ingevoerd worden.

Dierenwelzijn niet van tel voor Ecolo

“We zijn nu ruim twee jaar nadat Vlaanderen en Wallonië onverdoofd slachten al verboden. De komende maand zit minister Clerfayt samen met de geloofsgemeenschappen en dierenrechtenorganisaties. Verder biedt de Brusselse regering amper perspectief. De minister werkt nog niet aan een wetgevend voorstel. Een concrete tijdslijn, die is er niet. Meer zelfs, de Brusselse regering heeft nog steeds geen positie ingenomen. De PS heeft vandaag gezwegen tijdens het debat en Ecolo staat duidelijk nog niet achter een verbod. Echt dierenwelzijn is duidelijk voor deze partijen niet zo belangrijk”, besluit Cieltje Van Achter.