Brusselse regering moet vaccinweigeraars proactief benaderen

Door Gilles Verstraeten op 20 juli 2021, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel, Coronacrisis
Spuit vaccinatie

De campagnes om de Brusselaars te overtuigen zich te laten vaccineren zijn ontoereikend en werken onvoldoende. Volgens Brussels parlementslid Gilles Verstraeten moet de Brusselse regering daarom zo snel mogelijk haar strategie over een andere boeg gooien: “De huidige sensibiliseringscampagnes bereiken vele Brusselaars nog altijd niet. De regering moet, weigeraars proactief benaderen en duidelijk uitleggen waarom een vaccin noodzakelijk is. Ze moet tegengewicht bieden aan de valse informatie die op allerlei kanalen zoals sociale media de ronde doet vb. over de bijwerkingen en de verschillende varianten. Ik spreek nog bijna dagelijks Brusselaars die geen enkele vorm van informatie of communicatie hebben ontvangen. Geen brief, geen telefoontje, geen brochure, niets. Nochtans stel ik vaak vast dat veel twijfel al valt weg te nemen door een eenvoudige opsomming van een paar feiten.”

Dat vele Brusselaars nog steeds op zoek moeten naar informatie over de vaccinatiemomenten noemt Verstraeten onbegrijpelijk: “Zo waren vele jongeren zich niet bewust van het feit dat alle Brusselaars vanaf zestien jaar op bepaalde momenten zonder afspraak een prik konden krijgen in een vaccinatiecentrum. Ik lees ook getuigenissen van jongeren die wel een vaccin willen maar niet eens beseffen dat ze al aan de beurt zijn. De regering slaagt er duidelijk niet in deze groep te bereiken via sociale media, iets waar volgens de regering nochtans massaal wordt op ingezet. Ook in het straatbeeld moeten er veel meer borden en plakkaten komen die burgers aansporen zich te laten vaccineren. In het straatbeeld lijkt de vaccinatiecampagne amper te bestaan. Ik roep de regering op alles op alles te zetten. Alle kanalen moeten opengegooid worden.”

Volgens de laatste gegevens van Sciensano hebben 60 procent van de Brusselse volwassenen een eerste prik gekregen, in Vlaanderen en Wallonië is dat cijfer respectievelijk 89 procent en 77 procent. In gemeenten zoals Sint-Joost-ten-Node en Sint-Jans-Molenbeek is nog steeds niet de helft van de inwoners gevaccineerd. De vaccinatiemotor in Brussel sputtert al weken. “Maar indien we de vaccinatiegraad niet omhoog krijgen, kunnen we volgens experten voor onaangename verrassingen komen te staan in het najaar. Het voelt aan als een déjà vu van vorig jaar, waar we slecht voorbereid de zomer ingingen met alle gevolgen van dien, zoals enorme wachtrijen aan de testcentra.” Verstraeten stelt zich daarom ook vragen bij de beslissing van de regering om zeven van de tien vaccinatiecentra eind augustus te sluiten. De burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux heeft er bij de regering op aangedrongen om het centrum in haar gemeente op te houden tot zeker oktober. “Dat is begrijpelijk en ook in lijn met het beleid in Vlaanderen, waar ondanks de veel hogere vaccinatiegraad alle centra openblijven tot zeker midden oktober”, aldus Verstraeten. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is