Cieltje Van Achter hekelt al jaren het gebrek aan onderbouwing van het Brusselse klimaatbeleid. “Minister Maron pakt graag uit met grootse ambities: de doelstellingen om CO2 te reduceren, kunnen voor Ecolo niet hoog genoeg liggen. Maar elke keer als ik vraag naar een concrete, becijferde onderbouwing van die ambities krijg ik geen antwoord. In haar rapport over het nieuwe Brusselse klimaatactieplan deelt ook de Brusselse Raad voor het Leefmilieu die kritiek. De klimaatplannen lijken zuiver nattevingerwerk.” 

Geen enkele cijfermatige onderbouwing

Van Achter vergeleek de nieuwe klimaatmaatregelen van minister Maron met zijn plan uit 2022. “Opnieuw ontbreekt het aan elke vorm van cijfermatige onderbouwing, stelt Van Achter. “Maar het opvallendste is dat de ambitie torenhoog blijft, terwijl de maatregelen die erachter schuilgaan, stuk voor stuk werden afgezwakt. Kijk bijvoorbeeld naar de renovatiestrategie, een van de twee grote werven waarop we in Brussel moeten inzetten om onze CO2-uitstoot te verlagen. Zo werd de verplichting om een EPB-certificaat voor je woning te hebben met zes jaar uitgesteld, naar 2031. Het verbod op nieuwe verwarmingsinstallaties op stookolie werd uitgesteld met 10 jaar. Voorts moeten Brusselse mede-eigendommen geen renovatieplannen meer realiseren.”

Hallucinant

Tegelijkertijd werd de CO2-reductieambitie tegen 2030 verhoogd: van min 40 naar min 47 procent tegen 2030. Eigenlijk is dit alles echt hallucinant: in de pers pakt de minister uit met een Lucht-, Energie- en Klimaatplan vol grote beloftes, en zonder verdere onderbouwing. Wie zelf op onderzoek gaat, ziet dat het vooral een gebakken Luchtplan is.”