Cieltje Van Achter, fractievoorzitster in het Brussels Parlement, kan er naar eigen zeggen intussen haar klok op gelijkstellen. “Een nieuw handelsakkoord en daar zijn Ecolo en PS met een protectionistisch pleidooi tegen de internationale handel. Qua milieubescherming, mensenrechten, en sociale rechten mogen nog de meest ambitieuze clausules worden opgenomen, voor de Franstalige groenen en de socialisten is het nooit genoeg. Zelfs in coronatijden, waar onze economie rake klappen heeft gekregen en het absoluut noodzakelijk is om die terug recht te trekken, verzetten zij zich tegen evenwichtige handelsakkoorden die onze economie de zo noodzakelijke zuurstof kunnen inblazen.”

Meest ambitieuze akkoord ooit

Op 11 november 2020 stuurden 11 Europese handelsministers een gezamenlijke brief uit om de andere lidstaten op te roepen het EU-Mercosur-handelsakkoord te ondertekenen. Die ministers zijn namelijk van mening dat dit akkoord het meest ambitieuze akkoord op het vlak van duurzaamheid is dat de EU ooit heeft onderhandeld en dat het niet-ondertekenen van het akkoord net een groter risico vormt op vlak van milieubescherming in de Mercosur-landen.

Wat zijn jobs waard voor Brusselse meerderheid?

“Het is onbegrijpelijk dat de meerderheid van de Brusselse partijen toch het tegendeel blijft beweren. Volgens de Brusselse resolutie is het EU-Mercosur-handelsakkoord niet verenigbaar met de Brusselse klimaatdoelstellingen. Meer handel is met andere woorden voor deze partijen sowieso slecht voor het milieu en moet daarom een halt worden toegeroepen. Nochtans zijn er op vandaag maar liefst 37.000 Belgische banen al direct afhankelijk van de export naar Mercosur. Ik vraag mij dan ook af wat die jobs waard zijn voor deze Brusselse partijen”, besluit Van Achter.