“Georganiseerde criminele bendes hebben steeds meer grip op Brusselse straten. Maar liefst 9.178 geregistreerde feiten hebben betrekking op drugsbezit en -handel. Dat is een stijging van bijna 10 % sinds 2019 en zelfs 30 % op vijf jaar tijd. De cijfers voor drugshandel zijn in Brussel dubbel zo hoog als in de rest van het land. Ook de cijfers van witwassen (+ 55 %) en seksuele uitbuiting (+ 27 %) zijn zorgwekkend”, aldus Vanden Borre.

Zes schietpartijen

“Bendes hebben een enorm negatieve impact op de leefbaarheid en veiligheid van de buurten waar ze actief zijn. Zes op de tien Brusselaars vinden dit een erg groot probleem. Zo vonden in Molenbeek vorig najaar maar liefst zes schietpartijen plaats. Ook de operatie Sky ECC toonde de wijdverspreide problematiek aan, met tal van arrestaties en de ontdekking van druglabs.”

Meer chaos en geweld

“Voor diegenen die pleiten voor legalisering en decriminalisering van drugs heb ik een duidelijke boodschap: jullie geven onze jeugd en onze straten definitief op. Door jarenlang halfslachtig beleid is de situatie ontspoord tot wat ze nu is. Verder deze weg opgaan, betekent enkel meer chaos en geweld”, besluit Vanden Borre.