Brexit Helpdesk draait op volle toeren

Door Maaike De Vreese op 3 maart 2021, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemen, Brexit
Maaike De Vreese

De Brexit Helpdesk van de Vlaamse overheid heeft sinds zijn ontstaan in 2018 reeds 627 vragen gekregen van bedrijven. Dat blijkt uit gegevens die Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese (N-VA) opvroeg bij de Vlaamse minister van Economie. “We moeten onze bedrijven blijven bijstaan met raad en daad”, zegt De Vreese.

De helpdesk is het eerste aanspreekpunt voor alle bedrijven, ondernemers en exporteurs die met vragen zitten over de Brexit. De meeste vragen werden gesteld door kmo’s en gingen over douane en- invoerformaliteiten en algemene vragen. “Deze cijfers tonen aan dat deze ondersteuning broodnodig is. We moeten onze bedrijven blijven bijstaan met raad en daad. De recente lancering van de zogenaamde post-Brexit-veerkrachtsubsidie is daar het perfecte voorbeeld van”, zegt De Vreese.

Al 627 vragen, vooral uit voedingssector

Op 16 november 2018 keurde de Vlaamse Regering het ‘Brexit Actieplan’ goed. Met de goedkeuring van het actieplan werd ook de Brexit Helpdesk opgericht. In totaal kwamen er reeds 627 vragen binnen. De meest getroffen provincies maken ook het meest gebruik van de helpdesk: Antwerpen (29 procent) en West-Vlaanderen (28 procent). Het ging voornamelijk over bedrijven die actief zijn in de sectoren ‘Voedingsmiddelen en dranken’ (108), ‘Agrobusiness’ (46), ‘Bouw en infrastructuur’ (31) en ‘Textiel’ (30).

Naast de helpdesk werden ook al meer dan 100 seminaries, webinars, rondetafels en workshops georganiseerd die naar schatting meer dan 1.300 ondernemers bereikten. “Die cijfers tonen het nut aan van de helpdesk. Zo bezorgt de Vlaamse overheid onze bedrijven uitstekend eerstelijnsadvies op maat. De Vlaamse Regering garandeert de werking van de helpdesk tot eind 2022”, zegt De Vreese.

Extra ondersteuningsmaatregelen

In kader van het ‘Brexit Actieplan’ heeft Vlaanderen reeds in het verleden steun geboden aan kmo’s via Flanders Investment & Trade en VLAIO VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen). Een agentschap van de Vlaamse Overheid dat innovatie en ondernemerschap ondersteunt. VLAIO onder andere voor steun voor de heroriëntering van hun internationale bedrijfsactiviteiten. Bedrijven die innovatieve projecten in Vlaanderen willen uitbouwen kunnen in aanmerking komen voor strategische transformatie- of ecologiesteun. Uit de cijfers blijkt dat er zeven aanvragen geweest zijn voor deze steun in het kader van de Brexit in 2020, waarvan in zes dossiers steun werd toegekend en één nog in behandeling is. In totaal werd er voor iets meer dan drie miljoen euro steun toegekend. In 2021 zijn er nog geen dossiers aangebracht, maar heeft de Vlaamse Regering alvast 10 miljoen euro extra uitgetrokken om aan een verhoogde vraag te kunnen beantwoorden.

Vlaanderen laat zijn ondernemers niet vallen

Ten slotte heeft de Vlaamse Regering de post-Brexit-veerkrachtsubsidie op 1 februari 2021 gelanceerd. Kmo’s zullen een beroep kunnen doen op deze subsidie en begeleiding door een medewerker van het Enterprise Europe Network van VLAIO & FIT. Voor de oproep van 2021 wordt maar liefst 14 miljoen euro voorzien. “De Brexit stelt onze bedrijven voor grote uitdagingen, in bijzonder in West-Vlaanderen en Antwerpen. Met deze maatregelen toont deze Vlaamse Regering dat we onze ondernemers niet laten vallen en maximaal ondersteunen in het post-Brexit-tijdperk”, besluit De Vreese.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is