Betaalde Vlaamse belastingbetaler indirect mee voor miljoenentransfer in Spaans voetbal?

Door Sander Loones op 19 februari 2016, over deze onderwerpen: Financiën, Europese Commissie, Infografieken
Betaalde Vlaamse belastingbetaler indirect mee voor miljoenentransfer in Spaans voetbal?

Europarlementslid Sander Loones wil dat de Europese Commissie een onderzoek instelt naar de financiering van de transfer van voetballer Gareth Bale van het Engelse Tottenham Hotspur naar het Spaanse Real Madrid. Enkele Spaanse banken, gered door belastinggeld uit de Europese pot, zouden betrokken zijn bij die deal. “Het geld van de belastingbetaler kan en moet gebruikt worden voor andere doeleinden dan voor het financieren van voetbaltransfers”, vindt Loones.

In 2013 bereikten de beide voetbalclubs een akkoord over de transfer van Bale voor 91 miljoen euro. “Uit de gelekte overeenkomst blijkt dat Spaanse banken daarbij een belangrijke rol speelden. Schuldbewijzen zouden immers uitgegeven zijn aan Tottenham, die als onderpand dienden voor die miljoenentransfer. Dat zou een vorm van illegale staatssteun zijn”, stelt Loones.

Een van de betrokken Spaanse banken, Bankia, werd op de koop toe gered door het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) voor niet minder dan 18 miljard euro. Het ESM is een financieel noodfonds dat gespekt wordt met belastinggeld uit alle EU-lidstaten. “Ook de Vlaamse belastingbetaler hield Bankia dus mee in stand en betaalde zo - al dan niet indirect - mee voor de transfer van Bale”, merkt Loones op.

Financiële fair play

Loones beschouwt het mogelijke gebruik van Europese middelen voor Transfers De geldstromen van Vlaanderen naar Brussel en Wallonië worden transfers genoemd. De transfers via de federale begroting, de financieringswet en de sociale zekerheid zouden tussen 6 en 7 miljard euro per jaar bedragen. En zelfs tot 11 miljard euro, als je de afbetaling van de schuld meetelt. De omvang van de transfers wordt steeds betwist van Franstalige zijde of de transfers worden gewoon als solidariteit afgedaan. Een studie van Vives (KULeuven) toonde aan dat de transfers de solidariteit niet dienen, maar verlammend werken op de groei van zowel de Waalse als de Vlaamse economie. transfers in strijd met het idee van ´Financial Fair Play´, waarmee de Europese voetbalbond UEFA de financiële gezondheid van de Europese clubs wil verbeteren. “Vele Vlaamse clubs namen hun verantwoordelijkheid en stelden de voorbije jaren financieel orde op zaken. Andere clubs blijven sterren kopen, maar leven verder boven hun stand. Dat is simpelweg oneerlijke concurrentie. De voetbalfans verdienen eerlijke competities, de belastingbetaler een correct gebruik van zijn middelen”, besluit Loones.

betaalde_vlaamse_belastingbetaler_indirect_mee_voor_miljoenentransfer_in_spaans_voetbal.png

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is