Bert Wollants verduidelijkt positie N-VA over gascentrales: “Gascentrales zijn voor ons absolute einde van de rit”

Door Bert Wollants op 26 juli 2021, over deze onderwerpen: Energiebeleid, Leefmilieu
Bert Wollants in Terzake

“Niemand staat te springen voor die uitstoot of om er veel geld tegenaan te gooien.” De provincie Vlaams-Brabant wil geen vergunning leveren voor de bouw van een gascentrale in Vilvoorde. Kamerlid Bert Wollants reageert in Terzake.

Gascentrales absolute einde van de rit

De N-VA wil de twee jongste kerncentrales openhouden zodat we verder aan de slag kunnen met innovatieve technieken. “Gascentrales zijn voor ons het absolute einde van de rit. Dat moet je pas doen wanneer het echt niet anders kan: niemand staat te springen voor die uitstoot of om daar veel geld tegenaan te gooien. Op dat vlak denken wij toch dat er stappen gezet moeten worden om ervoor te zorgen dat we dat moeten vermijden. Iedereen wil een beter klimaat: laat ons er dan ook naar handelen”, stelt Wollants.  

Niet zeker of gascentrales er komen

Een heleboel dominosteentjes zijn niet aan het vallen. De gascentrales geraken niet vergund en in het Waalse dossier zijn zeer strenge voorwaarden opgelegd op vlak van koolstofafvang. Daarnaast is het Europees dossier over de veiling om de gascentrales te mogen bouwen nog niet goedgekeurd. Wollants snapt dus zeer goed dat bepaalde partijen in de federale regering op andere niveaus pleiten voor het langer openhouden van een aantal kerncentrales: “Ik ben er absoluut niet zeker van dat die gascentrales er gaan komen, laat staan dat ze er op tijd zijn. En laat staan dat we willen dat ze er komen.”

“Dat zou toch een heel moeilijke zaak zijn: Groen tracht Vlaams keihard oppositie te voeren tegen stikstof met slogans als: ‘Laat Vlaanderen niet verstikken.’ Blijkbaar is de uitstoot van stikstof geen probleem als het naar aanleiding van de kernuitstap is. Zo werkt het niet”, concludeert Wollants.

Bekijk Bert Wollants in Terzake op Canvas.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is