Ben Weyts wil alle leerlingen nog dit schooljaar voltijds in de klas: “Elke week contactonderwijs is een gewonnen week”

Ben Weyts

“Vanaf het moment dat we een positieve kentering zien, maken we contactonderwijs mogelijk voor tweede en derde graad secundair.” Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts herhaalde in VTM Nieuws de ambitie om nog dit jaar alle leerlingen opnieuw in de klas te krijgen. “Elke week contactonderwijs is een gewonnen week.”

Kwetsbare leerlingen op de eerste plaats

Voorlopig laten de cijfers voltijds contactonderwijs niet voor iedereen toe, al maakt minister Weyts wel een uitzondering voor de meest kwetsbare leerlingen. “Voor de kinderen in het buitengewoon secundair onderwijs blijft er honderd procent contactonderwijs. Wanneer we keuzes moeten maken, kijken we altijd eerst naar de meest kwetsbare jongeren.”

Leermotivatie is het grootste probleem

Minister Weyts heeft een taskforce de opdracht gegeven om initiatieven uit te dokteren inzake de leerachterstand en inzake het leerlingenwelzijn. “Het grootste probleem is niet de lestijd. Doordat uitstappen wegvielen, bleef er net meer lestijd over. Het grootste probleem is leermotivatie. Voor heel wat jongeren is die weg.”

Zelftesten en vaccinaties

Ben Weyts gaf mee dat er vanaf begin mei 400.000 zelftesten zullen zijn exclusief voor het onderwijs. “Leerkrachten zullen zich twee keer per week kunnen testen.” Ernaar gevraagd herhaalde de minister zijn pleidooi om leerkrachten voorrang te geven bij de vaccinaties.

Bekijk Ben Weyts in het VTM Nieuws.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is