Ben Weyts voorziet centrale toetsen voor alle Vlaamse leerlingen

Door Ben Weyts op 20 juli 2020, over deze onderwerpen: Kleuterschool en basisonderwijs, Secundair onderwijs
leerlingen examen

“Dit is een kleine revolutie in het Vlaamse onderwijs.” Er komen voor het eerst centrale toetsen in Vlaanderen. De eerste van deze Vlaanderenbrede toetsen worden afgenomen in 2023. Er wordt nu een universitair steunpunt opgericht om als onafhankelijke instantie de kwaliteit van de toetsen te garanderen. “Met centrale toetsen kan de onderwijswereld in de spiegel kijken”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Voor het eerst zullen we de leerwinst van alle leerlingen objectief in kaart brengen.”

Vlaanderenbreed de vinger aan de pols

Centrale toetsen worden bijna overal ter wereld gebruikt, maar nog niet in Vlaanderen. Verschillende onderwijskoepels hebben wel eigen testen, maar die maken elke Vlaanderenbrede vergelijking onmogelijk. Er is geen instrument om objectief zicht te krijgen op de leerwinst van elke leerling. De Vlaamse Regering trekt 13,5 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van centrale toetsen door een universitair steunpunt, met inspraak vanuit het onderwijsveld. “Dit is een kleine revolutie in het Vlaamse onderwijs”, zegt Weyts. “Dankzij gecentraliseerde toetsen kunnen we Vlaanderenbreed de vinger aan de pols houden.”

Eerste toetsen vanaf 2023

De centrale toetsen zullen worden afgenomen aan het einde van het vierde en zesde leerjaar en aan het einde van het tweede en zesde jaar secundair onderwijs. In het secundair onderwijs worden de eerste gecentraliseerde toetsen afgenomen in 2023, het lager onderwijs volgt in 2024. “We moeten dit doen als we de kwaliteit van ons onderwijs willen beschermen en als we de lat hoog willen blijven leggen voor onze leerlingen”, besluit Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is