Dieren met een onnatuurlijk uiterlijk zijn vrij gemakkelijk in de handel te vinden. Ze worden met opzet gekweekt met een genetische defect, waardoor de dieren een bijzonder uitzicht krijgen. Toch kampen ze daardoor vaak ook met gezondheidsproblemen. Daarom wordt het zogenaamde ‘Kennelbesluit’ - dat de voorwaarden rond de verkoop van dieren vastlegt - uitgebreid met extra verbodsbepalingen.

Taylor Swift

Een bekend voorbeeld is de ‘Scottish Fold’-vouwoorkat, erg populair bij vloggers en beroemdheden zoals Taylor Swift. Met hun hangoortjes, platte snuit en grote ogen zien de dieren er schattig uit. Maar de vouworen zijn veroorzaakt door een aandoening in het kraakbeen. Dat genetisch defect verspreidt zich over het volledige lichaam van het dier. Zo krijgt een vouwoorkat vaak last van de gewrichten en kampt het dier met ontstekingen en kreupelheid. Ook poten kunnen krom gaan staan. Zulke aandoeningen zijn ongeneeslijk.

Beschaafde samenleving

“We mogen dieren niet opzadelen met een vreselijke handicap, alleen maar omdat het mooi zou staan op een foto”, zegt Weyts. “Als beschaafde samenleving mogen we niet meer blind zijn voor het dierenleed achter sommige fokpraktijken.”