Ben Weyts op VTM Nieuws: “We garanderen de kinderopvang”

kind gaat naar school

"Lokale besturen hebben heel wat expertise." Wanneer scholen lesgeven in klassen, via afstandsonderwijs en de opvang niet kunnen bolwerken, kunnen ze zich richten tot lokale besturen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts geeft in VTM Nieuws uitleg over de heropstart van de scholen. “We garanderen de kinderopvang. De vraag is waar die dan zal plaatsvinden.”

Veel engagement en bereidheid

Steden en gemeenten springen bij in opvang wanneer de scholen terug openen op vrijdag 15 mei. Scholen moeten dan les geven in klassen, in afstandsonderwijs en ook leerlingen opvangen. Weyts vertrouwt op de expertise van de lokale besturen. “We hebben in de Paasvakantie bij wijze van spreken een generale repetitie gehad. We hebben ook veel intercommunales en allerhanden verenigingen die gespecialiseerd zijn in kinderopvang. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar als ik het engagement en de bereidheid zie die er is, dan moet dat lukken.”

Buitengewoon onderwijs

Voor het buitengewoon onderwijs, voor kinderen met beperkingen en speciale zorgen, werd een speciaal draaiboek uitgewerkt samen met het onderwijsveld. Daar wordt gekeken naar de leerlingen met de grootste leer- en zorgnoden en de vragen van de ouders. “Buitengewoon onderwijs vergt een specifieke aanpak. Daar gaat het over kinderen met een mentale of fysieke beperking. Die willen we niet in de steek laten, en ook hun ouders niet.”

Volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs

Het volwassenenonderwijs start nog niet opnieuw, maar ook daarvoor zijn draaiboeken klaar die bezorgd zijn aan de virologen voor advies. “Ze zijn wat terughoudender ten aanzien van deeltijds kunstonderwijs en volwassenonderwijs, omdat het bij uitstek gaat over mensen die uit verschillende contactbubbels komen. Daarenboven gaat het over een mix van verschillende leeftijden, wat natuurlijk in het gewone onderwijs anders is”, weet Weyts.

Beluister Ben Weyts op VTM Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is