Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert 71 miljoen euro extra in het kleuteronderwijs. De werkingsmiddelen voor het kleuteronderwijs worden zo voor de eerste keer opgetrokken tot het niveau van het lager onderwijs.

Extra helpende handen

De kleuterscholen kunnen de extra werkingsmiddelen gebruiken voor de werking van de school, de uitrusting, maar ook voor het aanstellen van extra kinderverzorgers. ”Onze kleuterjuffen en -meesters werken keihard en kunnen extra helpende handen vaak goed gebruiken”, zegt Weyts. “Zo kan het onderwijs voor meer dan 260.000 kleuters versterkt worden.”

Warm taalbad

Weyts heeft nog meer plannen met het kleuteronderwijs. Zo verlaagt hij vanaf 1 september de leerplicht van 6 jaar naar 5 jaar. Daarnaast komt er ook meer focus op het Nederlands in de kleuterklas, met een taalscreening voor de 5-6-jarigen aan het begin van de 3de kleuterklas. “De kleuterklas is een warm leerbad. Voor kindjes van anderstalige ouders is het een taalbad, maar ook kindjes van Nederlandstalige ouders krijgen meer ontwikkelingskansen in de kleuterklas.”