Het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen bestaat sinds 2001 en is uniek in de wereld. Het onderhandelt over vakantietarieven, bundelt het aanbod en maakt zo daguitstappen en korte vakanties mogelijk voor mensen die het zich anders niet kunnen veroorloven. In 2015 verdubbelde minister Weyts de middelen van het Steunpunt om nog meer Vlamingen te bereiken.

Alle drempels wegwerken

2017 was ook het eerste werkingsjaar voor Vakantieschakel. Dit nieuwe digitale platform heeft extra aandacht voor niet-financiële drempels, zoals specifieke zorgvragen, leeftijdgebonden vereisten en zelfs voedselallergieën. Vakantieschakel bereikte vorig jaar al 3.444 geïnteresseerden.

Ben Weyts is tevreden dat zijn inspanningen lonen. Maar hij wil het netwerk van organisaties dat een warm hart toont (momenteel ongeveer 2.200) nog verder uitbreiden. Want nog steeds groeit één op de vijf kinderen op in een gezin dat zich geen week vakantie kan veroorloven. “Ik gun elk kind een zorgeloze vakantie”, besluit Weyts. “Toerisme moet binnen het bereik van elke Vlaming liggen.”