Ben Weyts en onderwijsveld hakken lastige knopen door voor heropening scholen

klaslokaal

“We benadrukken dat de heropening van de scholen veilig en doenbaar moet zijn. We willen het maximale doen, maar dan ook maximaal veilig.” Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft samen met de onderwijskoepels, vakbonden en de administratie de praktische knopen doorgehakt voor de gedeeltelijke heropening van de scholen op 15 mei.

De beslissingen op een rijtje

14 per klas

Maximaal 14 leerlingen mogen er in elke klas. Elke leerling moet 4 vierkante meter ruimte hebben, voor elke leerkracht is dat 8 vierkante meter.

Leerjaren

In het lager mogen het eerste, tweede en zesde leerjaar naar school. In het secundair het zesde jaar. Mogelijk mogen er ten vroegste vanaf 29 mei twee extra jaren van het secundair heropstarten. De voorkeur van de Vlaamse Regering gaat uit naar het tweede en het vierde jaar. 

Er zal ook voor de basisscholen snel gekeken worden naar een eventuele uitbreiding met meer leerjaren. Dan komt, als alles goed gaat, ook het kleuteronderwijs in beeld.

Mondmaskers

In het lager moeten alleen de leerkrachten een mondmasker dragen. Leerkrachten die dat willen, kunnen hun mondmasker vervangen door gezichtsscherm of een afscheiding van plexiglas.

In het secundair moet alle leerlingen een mondmasker dragen.

Eerst groen licht

Scholen mogen enkel heropenen als ze groen licht krijgen op basis van een risicoanalyse en een beslissing van het schoolbestuur na sociaal overleg. De voorgestelde lestijden van vier dagen per week voor het eerste en tweede leerjaar en twee dagen voor het zesde leerjaar zijn maxima, geen minima. “Scholen genieten autonomie over lestijden, ook in het secundair”, zegt minister Weyts.

Samen bergen verzetten

Ben Weyts beseft dat hij met de regeling geen schoonheidsprijzen zal winnen. “Dit is het mogelijke, niet het ideale. Ik besef dat we geen volledige soelaas bieden aan álle ouders, maar ik hoop toch dat dit eerste concrete perspectief een houvast kan zijn. Deze moeilijke tijden vragen veel van ouders, leerlingen en leerkrachten. De heropening van de scholen wordt een zware klus. Maar de voorbije weken hebben we bewezen dat we allemaal samen bergen kunnen verzetten.”

infografiek corona maatregelen onderwijs

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is