Extra opleidingen op vraag van omgeving

In 15 Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s) komen er extra opleidingen. Het gaat telkens om opleidingen waar vraag naar is in de omgeving van het CVO. Zo komt er in CVO Qrios in Sint-Truiden een opleiding Schrijnwerkerij, in het CVO Crescendo in Mechelen een opleiding Toerisme en in het CVO Altus in de gevangenis van Brugge een opleiding Aanvullende Algemene Vorming.

Meer leraarsuren en nieuw lesmateriaal voor afstandsleren

Minister Weyts versterkt ook het afstandsleren binnen verschillende opleidingen van het volwassenenonderwijs. Concreet krijgen vijf CVO’s verspreid over Vlaanderen in het schooljaar 2020-2021 in totaal 3.200 aanvullende leraarsuren om nieuw lesmateriaal uit te werken en digitale werkvormen te ontwikkelen. Het gaat om opleidingen voor knelpuntberoepen zoals procesoperator chemie en zorgkundige, die voor minstens 50 procent afstandsonderwijs aanbieden en hun cursisten minstens 200 lestijden op afstand laten volgen. 

“We investeren in een uitgebreid aanbod én in flexibel volwassenonderwijs, dat toelaat om veel lessen vanop afstand te volgen, zonder in te boeten op kwaliteit”, zegt Ben Weyts. “Voor heel wat mensen is het gewoon niet haalbaar om een cursus te volgen die volledig klassikaal georganiseerd is. Met gecombineerd leren wordt het haalbaar voor veel meer mensen.”