Bij de overhandiging van de prijs in Den Haag gaf Bart De Wever ook een toespraak, waarin hij het onder meer had over de noodzaak om de vrijheid van spreken te verdedigen.

Slechte ideeën bestrijden met betere ideeën

“De prijs Pim Fortuyn brengt hulde aan zijn erfenis. En ik denk dat die erfenis de opdracht is om de vrijheid te verdedigen. De imperfectie van vrijheid is immers altijd oneindig kleiner dan de imperfectie van onvrijheid. Een slecht idee kan alleen worden bevochten met een beter idee, nooit met repressie. Niet maatschappelijk, en al zeker niet voor de rechtbank. De moralisering van onze wetgeving door de herinvoering van opiniedelicten is een foute keuze.”

Oneindige dialoog

“Ik geloof in onze nationale identiteit als de hardware van onze democratie, en ik geloof in de Verlichtingswaarden als de software die ons de weg zal wijzen naar een solidaire samenleving waarin alle burgers elkaar in een oneindige dialoog zullen herkennen en erkennen als spelers van dezelfde ploeg. Dit is de juiste weg.”

Dankbaarheid

“Als ik deze prijs vandaag kreeg omdat de jury mij ziet als iemand die aan deze weg timmert, dan ben ik zeer vereerd en aanvaard ik hem in grote dankbaarheid.”

Start video