“We staan er niet goed voor”, zegt Bart De Wever. “Antwerpen is dé draaischijf voor cocaïne. De internationale drugbendes weten ons goed te vinden. Het is een enorm complex probleem waar ik al jaren mee bezig ben, met contacten achter de schermen in binnen- en buitenland. Antwerpen blijft van alle Belgische grootsteden de veiligste stad, maar door dit soort incidenten is de perceptie natuurlijk enorm negatief. Er wordt geschoten in Antwerpen, dus dat is het probleem van de burgemeester en daarmee is de kous blijkbaar af.”

Belachelijk maken

De Wever blijft achter de ‘War on drugs’ staan. “Maar dan moet je die ‘war’ wel voeren, en blijven voeren. Het is soms dweilen met de kraan open, maar je moet blijven dweilen om het probleem beheersbaar te maken en het geweld uit de straten te houden. Als je dan ziet dat de scheepvaartpolitie met moeite de volledige kantooruren kan varen, dan maak je jezelf belachelijk. Er zijn slechts een tiental voltijdse douanemedewerkers voor een gebied van 120 m² water en 300 km wegen. Dan voer je die oorlog gewoon niet.”

Collectieve aanpak

Alhoewel de contacten met de verschillende bevoegde ministers en kabinetten goed zijn, mist De Wever bij de federale regering de urgentie om collectief op te treden. “Ik vraag dan ook voor dat de premier de Nationale Veiligheidsraad samenroept, met de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie en Financiën, om een integraal plan uit te werken op lange termijn. We hebben alle ministers nodig. In de evaluatie die ik heb laten doorvoeren van het Stroomplan staan alle elementen die nodig zijn, maar dat moet collectief gebeuren.”

Gefrustreerd

“Ik ben hier al tien jaar mee bezig. Men kan van mij niet zeggen dat ik geen samenwerking zoek”, reageert Bart De Wever op de kritiek dat hij politieke spelletjes zou spelen. “Ik ben volop achter de schermen bezig, zelfs buiten mijn bevoegdheden. Maar ik mis gewoon de urgentie bij de overheid, en dat frustreert me enorm.”

Bekijk het volledige gesprek met Bart De Wever in Terzake op VRT NU (beschikbaar tot 21 september 2022).