Bart De Wever: “Wij zijn de sociale zekerheid aan het redden”

Door Bart De Wever op 29 januari 2018, over deze onderwerpen: Pensioenen, Ziekte, Uitkeringen
Bart De Wever

In een gesprek met VTM Nieuws kwam partijvoorzitter Bart De Wever nog eens terug op zijn opiniestuk eerder deze week over de gevaren van een opengrenzenbeleid: “In 2015 riep ik al op: sluit de grenzen en vang de mensen op in eigen regio, maar laat niet iedereen Europa binnenwandelen. Dat is onhoudbaar. Als je morgen echt het OCMW van de hele wereld wil spelen, dan is er overmorgen geen OCMW meer. Voor niemand.”

Hij stelde ook duidelijk dat de hervormingen die de N-VA voorstelt de Sociale zekerheid De sociale zekerheid is in België tot nader order federaal. De belangrijkste pijlers van de Belgische sociale zekerheid zijn: de ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV), de pensioenen, de werkloosheidsverzekering en de kinderbijslagen. Daarnaast ook nog beroepsziekten, arbeidsongevallen en jaarlijkse vakantie. Sommige Vlaamse partijen ijveren al lang voor de overheveling van (grote delen van) de sociale zekerheid naar gewesten en gemeenschappen. sociale zekerheid op termijn zullen redden. “Iedereen weet al heel lang dat die onhoudbaar wordt met de Vergrijzing Een stijging van de gemiddelde leeftijd doordat het aandeel van ouderen in de bevolking stijgt. Een periode van vergrijzing gaat vaak ook gepaard met een bevolkingsdaling. Die is concreet zichtbaar in de bevolkingspiramide, waarvan de basis inkrimpt en daardoor ook het draagvlak voor de sociale zekerheid. vergrijzing en alles wat er op ons afkomt. Alleen hebben de socialisten nooit ingegrepen. Wij durven wel de vinger op de wonde te leggen. Er moet een stuk gesaneerd worden en we moeten de sociale zekerheid niet zomaar openstellen voor iedereen. Dat is de beste garantie op een sociale zekerheid die sociaal én zeker is.”

In de VTM-studio had Bart De Wever het daarnaast nog over o.a. de problematiek van transitmigranten op snelwegparkings en de situatie van de Catalaanse politicus Carles Puigdemont.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is