Geen fan van FAQ’s

Als burgemeester van Antwerpen betreurt De Wever de aanpak met de zogenaamde FAQ’s. Dit zijn vaak gestelde vragen met antwoorden van het Crisiscentrum. Maar elk antwoord werpt tien nieuwe vragen op. “Ik ben daar nooit fan van geweest. Zo’n FAQ heeft geen kracht van wet. Als je dus een pv schrijft, zal het parket niet vervolgen op basis van de FAQ. Er staan ook dingen in die ik niet wil toepassen, omdat ik ze niet kan uitleggen”, zegt De Wever. “Iemand die alleen staat te basketten, dat mag niet, maar fysieke activiteit wordt aangemoedigd. Men mag ook niet rusten op een bank, dat ga ik niet handhaven. Men mag naar een verloofde, maar dat is geen essentiële verplaatsing.”

GAS-wetgeving

De Wever is blij dat men inging op zijn vraag om de GAS-wetgeving van toepassing te maken, maar betreurt dat er niet gevarieerd kan worden op het bedrag. Nu staat dat vast op 250 euro. “Voor sommige overtredingen is dat veel te veel. Ook is het niet toepasbaar op minderjarigen. Dat is niet ideaal in een grootstad. We gaan erop vooruit, maar in handhaving kan ik niet zeggen dat het een geweldig parcours is tot nog toe.”

Tegenstrijdige informatie

De regeringspartijen lossen soms tegenstrijdig informatie, vindt De Wever: “Men zegt over de woonstbetreding dat de politie uw woning kan betreden. Dan hoor ik De Croo op de radio zeggen dat de politie uw woning helemaal niet binnen kan zonder huiszoekingsbevel. Dat is natuurlijk niet juist, dat is alleen in gerechtelijke zaken zo. Maar dit is burgerlijke handhaving op basis van de openbare gezondheid. Als uw woning overloopt van ongedierte, mag die politie zich toegang verschaffen. Dat is dezelfde filosofie.”

“Het gezond verstand moet voorop staan”

De Wever roept op tot menselijkheid in de handhaving. “Ik heb beelden gezien van een naburige gemeente waar de buren hadden gebeld en de politie letterlijk bij iemand komt waar men een terminale grootmoeder bezoekt en de politie jaagt die mensen daar buiten. Dat is voorbij alle grenzen van de menselijkheid.” In Antwerpen wil De Wever zo’n taferelen vermijden. “Het gezond verstand moet voorop staan. Ingrijpen in het persoonlijk leven van mensen, in de supermarkt vragen waar iemand gedomicilieerd is, dat zijn dingen waar ik mijn korps geen opdracht toe zal geven.”

Massale testing en beschermingsmateriaal

“De psychologie van de mensen nu is angst voor de gezondheid, maar ook toenemende angst voor hun verdere leven, en ik begrijp die. Daar moeten wij het kompas nu op zetten. We moeten terug aan het werk met het nodige beschermingsmateriaal en massale testing, die er nu nog niet is,” vindt De Wever. Hij herhaalt zijn oproep om te focussen op gezond en veilig werken. “We moeten een strategisch relanceplan hebben, gekoppeld aan de afbouw van de maatregelen. Dat ontbreekt en dat is zorgwekkend. Als we niet opletten, zal een hele generatie gebukt gaan onder wat er nu gebeurt.”

Nu geen oppositie

Over de regering-Wilmès wil De Wever nu geen oppositie voeren. “Men vraagt mij als burgemeester van Antwerpen om te handhaven, en dat doe ik naar beste vermogen. De afrekening van de regering en hoe die het heeft aangepakt zal voor na de crisis zijn.”

Beluister Bart De Wever in De Ochtend