Bart De Wever over vrije meningsuiting in Zevende Dag: “Nooit gedacht dat liberalen voortrekker gingen zijn in strafbaar maken van meningen”

Door Bart De Wever op 30 mei 2021, over deze onderwerpen: Democratie
Bart De Wever

“Dit is een debat dat over censuur gaat, of censuur een goed idee is en wie censuur mag toepassen.” Voorzitter Bart De Wever ging in de Zevende Dag in debat over vrije meningsuiting en onder meer de verwijdering van een Facebookgroep die steun betuigde aan Jürgen Conings. “In mijn idee kan alleen een rechter vrije meningsuiting beknotten binnen een welbepaald rechterlijk kader. Ik voel mij niet comfortabel dat Mark Zuckerberg of wie dan ook nog kan beslissen wat wij nog online zetten. Dat algortimes patrouilleren op internet en onze vrijheid van meningsuiting bepalen, vind ik volstrekt onaanvaardbaar.”

Burger beschermen tegen overheid

Het gesprek ging ook over de veroordeling van vier Voorpost-militanten voor een spandoek dat zou aanzetten tot haat. Voorzitter De Wever herhaalde dat hij die uitspraak gevaarlijk vindt, net als de plannen van de paars-groene regering om ‘haatspraak’ strafbaar te maken. “Onze fundamentele rechten en vrijheden dienen om burgers tegen de overheid te beschermen, niet om de overheid tegen de burger te beschermen. Men is hier van het paadje aan het afgaan. Dit is een zeer kwalijke evolutie. Ik had nooit gedacht dat ik zou meemaken dat liberalen de voortrekkers zouden zijn van dit soort zaken.”

Bekijk Bart De Wever in de Zevende Dag op VRT NU (beschikbaar tot dinsdag 29 juni 2021).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is