Bart De Wever over mislukte noodregering: “De eindafrekening in 2024 dreigt vernietigend te worden”

Door Bart De Wever op 23 maart 2020, over deze onderwerpen: Democratie, Coronacrisis
Bart De Wever

“Als je in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog nog niet kunt overeenkomen, wanneer dan wel?” Bart De Wever kwam in De Zevende Dag en De Afspraak terug op mislukte vorming van een noodregering om de coronacrisis aan te pakken. Volgens De Wever heeft met name PS-voorzitter Paul Magnette de ene fout na de andere gemaakt. Tegelijk blikte de N-VA-voorzitter vooruit naar na de crisis. ”De eindafrekening in 2024 dreigt vernietigend te worden.”

Vrijdag in De Afspraak zei De Wever dat de N-VA de bijzondere machten van de regering-Wilmès zal steunen. “Ook al heeft niemand me tot nu toe uitgelegd waarom de restregering die bijzondere machten nodig heeft, mijn partij zal elke maatregel om corona aan te pakken goedkeuren. Dat is wat de bevolking nu van ons verwacht.” 

Kaduke regering

De Wever is wel nog altijd van oordeel dat een noodregering beter ware geweest om de coronacrisis de baas te blijven. “Het was juist de drang om corona aan te pakken op een fatsoenlijke manier, met draagvlak, die de inzet was van het verhaal. Maar hoe komen we er nu uit: met een kaduke regering.”

Wie is de leider bij PS?

Paul Magnette is volgens Bart De Wever door de mand gevallen als voorzitter van de PS. “Wij hadden een overeenkomst. Als ik als partijvoorzitter mijn woord geef, dan houd ik dat. Wie is de leider bij de PS? Ik weet het niet. Iedereen die ooit nog met die Magnette onderhandelt, weet dat je met die man niets te zoeken heeft.”

Vernederde zusterpartijen

Volgens De Wever hebben PS en MR de vloer aangeveegd met hun Vlaamse zusterpartijen. “Ik zie een PS en een MR die in hun eigen wereld leven. Ze houden geen enkele rekening met hun Vlaamse zusterpartijen. Het is zelfs nog te veel om hen vooraf in kennis te stellen van hun beslissingen.”

Vooruitblik naar post-corona

De N-VA-voorzitter keek ook vooruit, naar het post-corona-tijdperk. “Er wordt gewerkt aan een garantiefonds. We gaan moeten beslissen wie we daarmee gaan helpen.” Dat zal volgens De Wever niet van een leien dakje lopen. “Als je in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog nog niet kunt overeenkomen, wanneer dan wel?”

De rekening voor het politieke schouwspel van vorige week volgt volgens De Wever ten laatste in 2024. “Hoe gaat dit land verder na de crisis? De eindafrekening dreigt vernietigend te worden.”

Bekijk Bart De Wever in De Afspraak of De Zevende Dag.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is