Bart De Wever in Terzake over de vluchtelingencrisis: “Griekenland is deel van het probleem, niet van de oplossing”

Door Bart De Wever op 26 februari 2016, over deze onderwerpen: Asiel, Europees beleid
Bart De Wever

Zwaar gepikeerd: zo reageerde de Griekse premier Alexis Tsipras op de minitop over vluchtelingen die Oostenrijk en de Balkanlanden zonder hem hadden durven te organiseren. Prompt dreigde hij ermee om de Europese besluitvorming in de vluchtelingencrisis te blokkeren. Tenzij er een gelijkmatige spreiding komt van vluchtelingen over alle EU-lidstaten, verklaarde hij in het Griekse parlement. “Maar zo’n spreidingsplan zal nooit werken als het niet het sluitstuk vormt van een Europees beleid dat de buitengrenzen effectief sluit en niet-erkende vluchtelingen systematisch terugstuurt”, waarschuwt Bart De Wever.

En net daar zou de Griekse premier beter de hand in eigen boezem steken, vindt de N-VA-voorzitter. “Griekenland is vanaf dag één onderdeel van het probleem, geen onderdeel van de oplossing. Griekenland lapt alle Europese regels aan zijn laars. Dat deed het al in de eurocrisis, met alle gevolgen van dien. En dat doet het nu ook weer in de vluchtelingencrisis. Zij hebben immers de deuren van de Schengenzone opengezet”, stelt De Wever vast.

Van transit- naar terminusland

“Griekenland is een transitland: ze hebben zelf geen asielsysteem en vangen met andere woorden zelf niemand op.” Maar nu de andere Balkanlanden hun grenzen met Griekenland aan het sluiten zijn, wordt Tsipras geconfronteerd met de gevolgen van zijn eigen beleid: het transitland dreigt een terminusland te worden. Vandaar de stoere taal aan het adres van de Europese Unie. Stoere taal waar De Wever dwars doorheen kijkt: “Tsipras is een uiterst linkse demagoog. Nu zijn land zelf mensen moeten opvangen, roept hij moord en brand. Maar hoe stoerder zijn verklaringen, hoe groter doorgaans de toegevingen die hij moet doen, want die man leeft aan de bedelstaf van Europa. Hij heeft geen keuze: hij zal plooien”, voorspelt De Wever, die de Griekse regering nu al volop toegevingen ziet doen. Zo tonen ook de Grieken zich stilaan bereid om een push-backbeleid naar Turkije te voeren.

Bekijk hier het volledige interview met Bart De Wever in Terzake.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is