Bart De Wever: “Ik vrees een Waals volksfront met Kristof Calvo als premier”

Door Bart De Wever op 24 april 2019, over deze onderwerpen: Politiek, Verkiezingen 2019

“Ik vrees een Waals volksfront dat het premierschap aanbiedt aan Kristof Calvo.” N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde in De Ochtend op de recentste politieke peiling. Die toont een zeer ruime meerderheid voor rood-groen in Wallonië. De Wever waarschuwt voor een aanslag op de portefeuille van de Vlaamse middenklasse als rood-groen aan de macht komt.

Totale nachtmerrie

De Franstalige linkse partijen halen in de peiling samen ruim zestig procent. Bart De Wever vreest het ergste indien die hun ambitie om te regeren kunnen waarmaken. “Mijn schrikbeeld is echt Calvo in de Wetstraat 16. Dan krijgen we een belastingtsunami, open grenzen en een economische ravage. In dat geval dreigt een totale nachtmerrie op ons af te komen”, waarschuwt De Wever.

Linkse regering tegenhouden

De ambitie van De Wever is dan ook dat de N-VA zeker dertig procent haalt op 26 mei. “Als we die dertig procent halen, kunnen we een zeer linkse federale regering tegenhouden. De kiezer moet beseffen dat een stem op een extreme partij een weggegooide stem is en de kans op Kristof Calvo als premier alleen maar groter maakt.”

Factuur naar Vlaanderen

Alleen een sterke N-VA kan vermijden dat in Vlaanderen het economische herstel van de voorbije jaren wordt teruggedraaid. “Als Wallonië kiest voor een Extreemlinks Verzamelnaam voor politieke overtuigingen die zich aan de uiterste linkerzijde van het politieke spectrum bevinden. In tegenstelling tot gewoon links, dat langs democratische weg streeft naar maatschappelijke of staatkundige verandering, willen linksextremisten die verandering koste wat kost bereiken, desnoods door middel van geweld. Een belangrijk raakvlak met extreemrechts is de sterke, leidende rol die beide stromingen toekennen aan de overheid. extreemlinks wanbeleid, dan heb ik daar geen enkel probleem mee. Waar ik wel een probleem mee heb, is dat die factuur weer naar Vlaanderen zal worden gestuurd, en er een grote aanslag op de Vlaamse middenklasse zal worden gepleegd”, sprak Bart De Wever.

Beluister het volledige gesprek met Bart De Wever.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is