Bart De Wever: “Het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië is nog nooit zo groot geweest”

Door Bart De Wever op 27 mei 2019, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2019
Bart De Wever

“Het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië is nog nooit zo groot geweest. Als mensen hun verstand zouden gebruiken, maar dat gebeurt in dit land zelden, dan zou men nu onmiddellijk, zowel links als rechts, die confederalistische kaart op tafel moeten leggen.” N-VA-voorzitter Bart De Wever analyseerde in De Ochtend de verkiezingsuitslag van 26 mei. Op het federale niveau ziet hij niet onmiddellijk hoe daar een stabiele meerderheid kan gevormd worden.

Game over

Hoe dan ook kant de N-VA zich tegen een federale regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant. “Ik heb één ding duidelijk gesteld: "Maak geen meerderheid zonder meerderheid in Vlaanderen, doe dat niet". Dan is er een groot probleem, daar ga ik me met elke vezel in mijn lijf tegen te verzetten. Dan is het echt game over voor mij. Men kan ver gaan in het beledigen van de kiezer, maar dat is te ver”, sprak Bart De Wever klare taal.

Kiezer heeft altijd gelijk

Op Vlaams niveau wil De Wever zo gauw mogelijk beginnen met de consultatie van de voorzitters van de andere Vlaamse partijen. Hij gaf nogmaals aan met iederéén te zullen praten. “De kiezer heeft gesproken en de kiezer heeft altijd gelijk. We moeten nu respect tonen voor de kiezer”, zei de N-VA-voorzitter.

Vlaams-nationalistische richting

Eén beeld uit de kiesuitslag valt alleszins op. “Ik heb nog nooit gezien dat Vlaanderen zo duidelijk voor een richting heeft gekozen: Vlaams-nationaal en rechts van het centrum. Je kan niet maken daar geen respect voor op te brengen”, herhaalde Bart De Wever.

Beluister hier het hele gesprek met Bart De Wever.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is