Na de verkiezingen van 2024 wil Bart De Wever alleen nog maar aan tafel zitten met de PS als het gaat over confederalisme. “Het huidige beleid verder zetten is het slechtste wat je voor Vlaanderen kan doen. Dat is het orkest op de Titanic. We moeten de confrontatie aangaan. Dat is niet zonder risico’s, maar het is de enige kans om onszelf te redden.”

De allerslechtste en nog slechter

De analyse die De Wever maakt van de huidige situatie, stemt tot grote bezorgdheid. “We zijn de allerslechtste van de hele geïndustrialiseerde wereld. De overheid neemt gemiddeld 55 procent van ons loon af. We kunnen niets meer doen qua uitgaven. De begroting is de slechtste van Europa en wordt alsmaar slechter.”

Schip zinkt en we zitten er op

Die verslechtering zit volgens De Wever vooral bij de sociale zekerheid. “In 2013 gaven we daar 99 miljard euro aan uit, volgend jaar zal dat meer dan 150 miljard euro zijn, en dan moet de pensioenbom nog ontploffen. Daar zal jaarlijks nog eens 20 miljard euro bijkomen. Het schip is aan het zinken terwijl we erop zitten.”

Tijd voor een grote kuis

Het is volgens De Wever dan ook tijd voor enkele bittere waarheden. “We zullen langer moeten werken om aan ons pensioen te geraken. We moeten af van al die gunstige pensioenstelsels en op termijn ook van die hoge ambtenarenpensioenen. Allerlei dringende medische hulp aan nieuwkomers, eeuwigdurende werkloosheidsuitkeringen, het kunstenaarsstatuut, … daar moeten we overal grote kuis in maken. Wij moeten aan de generaties die de welvaart van Vlaanderen hebben opgebouwd, toch een goede oude dag kunnen beloven?”

PS is vakbond van de passieven

Maar dat kan volgens De Wever niet opgelost geraken in een federale context. “De mensen moeten beseffen hoe ernstig de situatie is en dat de PS dit allemaal doelbewust organiseert. Want in een crisis geeft de overheid geld uit, en dat hebben de socialisten graag. Dat zei Magnette me zelf. Maar ondertussen smelt het spaargeld van de werkende Vlaming weg en dat smeltwater vult de putten van de inactieven. Er is een vakbond van de passieven, van diegenen die niet willen hervormen, van diegenen die denken dat dit nog lang kan doorgaan, en die vakbond heet de PS. Daar moeten we afscheid van nemen.”

De Croo is keizer zonder kleren

“De PS beledigt de Vlaamse productieve kiezer zo erg dat die op de duur boos naar de extremen trekt. Dat is ook haar bedoeling, want de PS regeert liever met Vlaamse dwergpartijen. Die moeten dan allemaal op elkaar kruipen om tot een meerderheid te komen – niet eens een Vlaamse meerderheid – terwijl de PS de baas is. Dan mag je nog als Vlaming in de Wetstraat 16 gaan zitten zoals De Croo, die niet meer is dan een pop aan een koord. Het is pijnlijk om aan te zien. De keizer heeft geen enkele kleren meer aan”, aldus Bart.

Sinterklaas spelen op een kerkhof

“Als men in Wallonië een half-communistisch beleid – of met de PTB volledig communistisch – willen organiseren, moeten ze dan maar voor eigen rekening doen. Wij in het noorden willen onze welvaart beschermen die we door onze productiviteit en hard werken hebben opgebouwd. Dat is onze eerste plicht: het huishouden gezond houden. Maatschappelijke problemen zullen er altijd zijn en die moet je proberen op te lossen, maar dat kan niet als je structureel en systematisch boven je stand leeft. Zo ondergraaf je uiteindelijk alles. Je kan geen Sinterklaas spelen op een kerkhof. Dat doen we niet in Vlaanderen, waar we afsteven op een gezonde begroting in 2027. Ondertussen moet Vivaldi een fake begroting indienen die dan nog de slechtste van Europa is”, werpt De Wever op.

It’s a time for choosing

Bart De Wever heeft dan ook een duidelijke boodschap voor de burgers die in 2024 gaan kiezen: “Stem niet meer op partijen die voor de verkiezingen zeggen wat er allemaal moet gebeuren, maar na de verkiezingen gewoon het status quo aanvaarden, zoals in 2019 is gebeurd. Zorg ervoor dat er geen nieuwe paarsgroene regering meer gemaakt kan worden en zorg ervoor dat de partijen die dat tegen beter weten toch doen, en dan nog eens de groenen aan de knoppen van het energiebeleid laten zitten, de les krijgen dat ze niet nooit meer mogen doen. En dan wordt alles mogelijk.”

“Dit land is helemaal uitgeteerd”, besluit De Wever. “It’s a time for choosing, het is tijd om een keuze te maken.”

Luister naar partijvoorzitter Bart De Wever in de podcast 'Ontbijten met Michaël' in de app van VRT MAX.

Start video