Bart De Wever: “Federaal besturen zonder Vlaamse meerderheid is volstrekt ondenkbaar”

Door Bart De Wever op 25 mei 2020, over deze onderwerpen: Politiek, Democratie
Bart De Wever

“Als men nu een federale regering maakt zonder meerderheid in Vlaanderen, wat denkt u dat er gaat gebeuren met het cynisme bij de Vlaming jegens de politiek?” N-VA-voorzitter Bart De Wever acht het ondenkbaar dat de Vivaldi-coalitie er komt na de recentste peiling. Daarin maken de extremen opnieuw een grote sprong voorwaarts. “Een regering die de fundamentele problemen -de institutionele warboel en de sociaal-economische crisis- niet oplost, is gedoemd te falen.”

Politiek cynisme bij de Vlaming

We zitten in de zwaarste economische crisis sinds 100 jaar, benadrukt De Wever. “Het idee dat je Vlaanderen als kloppend economisch hart met een federale minderheid en zonder draagvlak gaat besturen, is volstrekt ondenkbaar geworden. Elke partijvoorzitter moet dit beseffen.” Hij verwijst naar De Stemming, de peiling van onder andere De Standaard en VRT. “De peiling wijst op cynisme bij de Vlaming over de politiek. Mensen die niet meer geloven in het systeem en hun stem investeren in partijen die dat systeem willen kraken. Als men nu een regering maakt zonder meerderheid aan Vlaamse kant, waar stevenen we dan op af in 2024?”

Herfederaliseren: een mislukt huwelijk

De Wever stelt ook de logica van herfederalisering in vraag. We hebben twee landsdelen met totaal verschillende agenda’s en publieke opinies. “Hoe kan herfederaliseren een goed idee zijn? Mijn verstand is te klein om te begrijpen waarom men bevoegdheden wil versterken op een niveau dat al tien jaar onbestuurbaar is. Dat zou een terugkeer naar een mislukt huwelijk zijn.”

Oplossing voor fundamentele problemen

De opdracht van de volgende federale regering is helder, volgens De Wever. “Als je een regering maakt, moet het er één zijn die aan de fundamentele problemen een oplossing geeft. Dat gaat over de democratische gespletenheid van het land, de institutionele warboel en de sociaal-economische crisis. Als je dat niet doet, is elke regering gedoemd om uiteindelijk te falen.”

Beluister Bart De Wever in De Ochtend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is