“De Vlamingen hebben eindelijk recht op een regering die systematisch de kar trekt van de productieve mensen, die de welvaart maken. Dat gebeurt vandaag niet. We zitten weliswaar in een crisisperiode, maar ondertussen verprutsen we zoveel kansen omdat er niets gebeurt. We hebben de hoogste belastingen op arbeid in de wereld, het hoogste begrotingstekort, de laagste economische groei en de hoogste overheidsuitgaven. Alle alarmsignalen staan op donkerrood. Er moét een omwenteling komen, en ik geloof rotsvast dat die alleen maar uit Vlaanderen kan komen”, aldus Bart De Wever.

Vlaanderen doet het beter

“Vlaanderen doet het absoluut beter”, zegt Bart De Wever stellig. “Kijk naar de schuldgraad of het begrotingstraject. Er worden grote beslissingen genomen, zoals het stikstofakkoord en de bouwshift. Net omdat dat zo’n beslissingen ten gronde zijn, is daar veel stennis over. Maar ondertussen zie je wel dat Vlaanderen opnieuw naar een begrotingsevenwicht evolueert, terwijl andere delen van het land afstevenen op het faillissement.”

België, dat gaat niet meer

“In 2024 zal het onvermogen om de Belgische optelsom te maken ons sowieso dwingen tot verandering. Wallonië wordt linkser dan ooit, met een PS die zich opgejaagd voelt door de communisten en een al even linkse Ecolo, terwijl wij in Vlaanderen de grootste partij zijn en ook uiterst rechts een grote aanhang heeft. België, dat gaat gewoon niet meer. Een confederale omwenteling is het enige wat je daaruit kan afleiden. Daar ben ik heilig van overtuigd.”

Verkrampte PS

Dat dan vooral met de PS gepraat zal worden, is duidelijk. De recente uitspraken van PS-voorzitter Magnette – ‘dat hij geen vragende partij is voor een staatshervorming’ – zijn voor De Wever echter geen verrassing. “Magnette voelt zich belaagd door een Belgicistische PVDA-PTB en een Bouchez die constant met een mitraillette zit te schieten. De Waalse rode vakbonden vinden Vivaldi zelfs niet links genoeg. Hij is helemaal verkrampt, ook door de uitslag van de recente Franse parlementsverkiezingen. Maar in feite denkt hij hetzelfde als ik: het gaat niet meer.”

Nieuwe realiteit

“De PS heeft natuurlijk momenteel de luxe om het status quo te behouden. Zij moeten de verandering niet forceren. België levert hen veel centen op. Vivaldi is heel veel welvaart van de actieve, werkende mensen – zeg maar de Vlamingen – aan het transfereren naar de passieve mensen. Hoe langer dat duurt, hoe liever ze dat hebben. Maar dat die verandering er komt, dat weten ze ook. Ik verwacht nu dan ook geen enkele hulp, maar de dag na de verkiezingen worden we wakker in een nieuwe realiteit.”

Eigen kracht

“Als de mensen in Vlaanderen verstandig stemmen, dan kunnen we voor die omwenteling zorgen. Ik reken daarvoor uitsluitend op mijn eigen kracht en die van mijn partij, en op de Vlaamse kiezer. Niet op zogenaamde bondgenoten aan de andere kant van de taalgrens”, besluit Bart De Wever.

Beluister hier het volledige interview, waar Bart De Wever het ook heeft over onder meer onderwijs en kernenergie.

Start video