Over vervroegde verkiezingen

“Di Rupo had geen meerderheid in Vlaanderen, Michel had geen in Wallonië, nu hebben we een regering die nergens nog een meerderheid heeft. Toch gaat iedereen ervan uit dat het na verkiezingen alleen maar slechter kan worden. Tja, dan is het systeem kapot en ziek.”

“De premier moet een meerderheid vinden om het land bestuurbaar te maken. Als dat niet lukt, moeten we een andere oplossing uitwerken. Een regering die geen meerderheid heeft en blijft zitten, is het theater van de antipolitiek.”

Over de mogelijkheid dat Charles Michel in lopende zaken gaat tot 26 mei

“Lopende zaken is iets voor de verkiezingscampagne en voor de periode na de verkiezingen zolang er geen regering is. Lopende zaken is géén bestuursvorm.”

Over de bestuurbaarheid van het land

“Een regering zonder meerderheid in Vlaanderen, zoals die van Di Rupo destijds, is voor mij onaanvaardbaar. Een regering zonder meerderheid in Wallonië is evenzeer een democratisch probleem. Een centrumrechts beleid voor België is goed, maar het is geen structurele oplossing. De oplossing zit in het confederalisme . Vlaanderen moet zelfbestuur krijgen.”

Over het verwijt dat de term ‘Marrakeshcoalitie’ goedkope politieke framing zou zijn

“Als de premier via een wisselmeerderheid van twee derde van het parlement naar die stad trekt om er te vertellen dat hij aan de juiste kant van de geschiedenis staat, waarom is dat dan een belediging? En wie is eigenlijk de racist als je zulke dingen zegt. Het zegt veel over je mensbeeld als je negatieve gevoelens hebt bij Marrakesh.”

Over gedoogsteun voor Michel II

“Ik sta nog altijd open om in een formule mee te werken. Een land moet bestuurd worden. Ik verwacht dat de regering komt vertellen wat ze nog gaat doen en dan zal ik zeggen wat ik wil dat ze níet doet. Geen Marrakeshbeleid voeren, bijvoorbeeld.”

Beluister Bart De Wever in De Afspraak op Vrijdag.