Assita Kanko: “Josep Borrell zadelt Europa op met een geloofwaardigheidsprobleem”

Door Assita Kanko op 7 oktober 2019, over deze onderwerpen: Europees beleid, Regio's in Europa, Buitenlandse Zaken
Assita Kanko

Europarlementslid Assita Kanko heeft ernstige twijfels bij Josep Borrell als Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Borrell, die maandag zijn examen aflegt in het Europees Parlement, trok als Spaans minister van Buitenlandse Zaken voluit de repressieve kaart in de Catalaanse kwestie. “Zijn palmares zadelt Europa met een geloofwaardigheidsprobleem op”, meent Assita Kanko.

Politieke gevangenen in modern land

“In plaats van een politiek onderhandelde oplossing na te streven, tolereert Josep Borrell politieke gevangenen in een modern land. En als minister van Buitenlandse Zaken van Spanje wees hij een diplomaat uit van een medelid van de Europese Unie dat zich bezorgd toonde om het Spaanse vervolgingsbeleid en het gebrek aan politieke dialoog. Bovendien weigerde hij de aanduiding van een vervanger. Zijn aanpak is allesbehalve constructief”, verwoordt Assita Kanko haar voorbehoud bij Borrell.

Schande voor de Europese Unie

Bovendien zorgt Borrell als Spaans regeringslid ervoor dat het Europees Parlement niet rechtsgeldig is samengesteld door het negeren van de stemmen van Catalaanse kiezers. Europarlementslid Kanko legt uit: “Puigdemont (de voormalige Catalaanse president, nvdr) is democratisch verkozen, maar hij mag het Europees Parlement niet in. Ik zag hem vorige week buiten aan de ingang. Een schande voor de Europese Unie, die een leidende rol wil spelen op het vlak van democratische waarden. Elke democraat zou zich daar met hand en tand tegen moeten verzetten. Maar niet Borrel.”

Moreel gezag over mensenrechten

Wanneer Europa bij een conflict in een Derde land Een land dat geen lidstaat of kandidaat-lidstaat is van de Europese Unie en dat geen lid is van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) of de Europese Economische Ruimte (EER). derde land zal willen tussenkomen om een politieke dialoog te faciliteren, om de rechten van politieke tegenstrevers en burgers te vrijwaren, en het belang van de rechtsstaat, democratische instellingen en goed bestuur te onderstrepen, dan zal dit pleidooi uit de mond van Borrell hol en hypocriet klinken, vindt Kanko: “Mijn mentor en onderzoeksjournalist Norbert Zongo stierf voor de vrije meningsuiting. We keken op naar Europa, het continent van de Verlichting. Europa moet zich schamen hoe het zich vandaag tegenover zijn eigen burgers gedraagt. We verliezen elk moreel gezag over mensenrechten.”

Assita Kanko zal alvast aandachtig luisteren wat Borrell over mensenrechten te vertellen heeft. “Wie weet verrast hij me en reikt hij de hand naar de Catalanen. Maar het zou me verbazen”, besluit ze.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is