Asbestfonds aan hervorming toe

Door Valerie Van Peel op 6 februari 2018, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Asbest
Mannen verwijderen asbest

Kamerlid Valerie Van Peel wil de werking van het Asbestfonds verbeteren. Ze stelt een vergoeding voor alle slachtoffers voor, een aangepaste verjaringstermijn en het recht voor slachtoffers om te allen tijde een rechtszaak te starten. Ook Kom op tegen Kanker schaart zich achter die principes. “Het wordt hoog tijd dat asbestslachtoffers niet alleen een vergoeding krijgen, maar ook hun moreel recht mogen laten gelden”, vindt Van Peel.

Vandaag geeft het Asbestfonds slachtoffers op hun sterfbed niet meer dan een schijnkeuze. Als zij een vergoeding aanvaarden die de hoge medische kosten betaalt, doen ze automatisch afstand van hun recht om de verantwoordelijken voor hun asbestvergiftiging aan te klagen. “Omdat, eenmaal de symptomen er zijn, je nog maar enkele weken of maanden te leven hebt, kiest nagenoeg iedereen voor die regeling”, verklaart Van Peel. “Ik vind echter dat de slachtoffers en hun familie zelf moeten beslissen of ze al dan niet een klacht indienen. Zelfs als ze een vergoeding hebben gehad. Dit is namelijk niet alleen een financiële kwestie, maar ook een morele.”

Verjaringstermijn aanpassen

Het Kamerlid stelt daarom voor ook de verjaringstermijn aan te passen. Die is nu vaak al verstreken als de asbestvergiftiging wordt vastgesteld. Van Peel pleit voor een vijfjarige termijn die pas begint te lopen op het moment dat de diagnose wordt gesteld. “Ik reken op de steun van meerderheid en oppositie om dit dossier zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen”, besluit ze.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is